Hrvatski radio

Radio Split

Izložba "Crno-bijelo, u boji (eho kazališta)"

07.11.2018.

17:51

Autor: Mladen Vuković

Izložba "Crno-bijelo, u boji (eho kazališta)"

Izložba "Crno-bijelo, u boji (eho kazališta)"

Foto: - / -

Ovog četvrtka, 8. studenoga 2018. u Staroj gradskoj vijećnici na Narodnom trgu u Splitu Galerija Brešan priređuje izložbu "Crno-bijelo, u boji (eho kazališta)" koja okuplja 80 hrvatskih i inozemnih umjetnika. Izložbu će u 19,30 sati otvoriti Igor Brešan.

Galerija Brešan već više od dvadeset godina u matičnom gradu organizira tematske i pozivne izložbe. To dakako ne radi nitko, ili gotovo nitko, jer sve treba sakupiti s različitih adresa (osamdeset u konkretnom slučaju) i potom vratiti. Radi se o pozivnoj izložbi Crno-bijelo, u koloru, na njoj je tek nekolicina umjetnika iz Splita (Josip Botteri Dini, Ana Marija Botteri, Karin Grenc, Stipe Ivanišević, Kažimir Hraste, Helena Mardešić-Sikora, Petar Jakelić i Hrvoje Marko Peruzović), a zemlje partneri su nam Poljska i Slovenija sa po petnaestak radova. Dakako radi se isključivo o akademski obrazovanim umjetnicima. Makar nije bila obveza, izložba se glavninom nastoji vezati za teatarske naslove i linijom doći do strukture. Dopušteno je bilo sve što se tehnika tiče, ali boje ovom zgodom nema. Dakle po papiru se moglo izražavati ugljenom, olovkom, tušem, gvašem, uljem, akrilikom, katramom, grecati i lavirati, no koristeći tek neboje, crnu i bijelu. Sve je linijom već rečeno, tvrde istinski umjetnici, pa i ovaj naš mali retro podsjetnik gdje smo i što smo u europskom okružju.

Na izložbi koja će biti otvorena u čertvrtak 24. studenoga u Staroj gradskoj vijećnici bit će radovi koji se bave tematski i problemski turbulentnim sedamdesetima minulog stoljeća, grupama i interesnim sferama, režimom i odmetnicima...

Uz dvije spomenute izložbe, ugostili smo prije par dana i dva velika slovenska umjetnika Borisa Zaplatila i Rudija Skočira samostalnim izložbama iz ciklusa Svatko na svojoj strani u Sveučilišnoj galeriji. Ovo je mjesec Brešanovih, što se tiče likovnog života u Splitu tiče - kaže nam Igor Brešan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.