Hrvatski radio

Radio Split

Izložba "Dim - priča o duhanu"

28.04.2017.

13:14

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Etnografskom muzeju u Splitu u petak, 28. travnja otvorena je izložba "Dim - priča o duhanu" koju je priredio Etnografski muzej u Zagrebu. To je priča o "svetoj" biljci koja nam je stigla iz Amerike, uzgoju duhana, krijumčarenju tog "žutog zlata" koje donosi i dobre i loše strane života.

Priča o duhanu priča je o biljci koju su istodobno nazivali kraljicom među biljkama, ali i đavoljom travom. U ovoj izložbi govorit se o tim polovima u tumačenju duhana, ali će se i kroz mnogo malih priča publici približiti živote onih kojima je duhan bio egzistencija: od šamana koji su se trovali duhanom kako bi uspostavili vezu sa svijetom duhova, preko dalmatinskih berača kojima je duhan značio kruh, do rovinjskih tabakina – žena koje su radom u duhanskoj industriji dobile priliku za emancipaciju. Ispričat će se i priču o reklamama kojima je duhanska industrija nastojala prigrliti što više korisnika, te o svim onim redateljima koji su svoje filmove zavili u duhanski dim.

Autorica izložbe je viša kustosica Marija Živković, a otvorena je do 18. lipnja 2017. godine. 

Izložba je popraćena i radionicom izrade poznatih glinenih lula sa Zelova, a taj tradicijski obrt kao hobi obnovio je Ivan Delaš.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.