Hrvatski radio

Radio Split

Izložba Emila Bobanovića Ćolića

13.11.2021.

09:48

Autor: MV

Izložba Emila Bobanovića Ćolića

Izložba Emila Bobanovića Ćolića

Foto: - / -

Udruga Prokultura - Opservatorij kulturnih politika priređuje u Kući jezika i kulture u ponedjeljak 15. studenoga 2021. izložbu "Zašto ne reći NE" autora Emila Bobanovića Ćolića, a posvećena je akademiku Tonku Maroeviću, koji je napisao monografiju o o tom slikaru.

Tonko Maroević, prijatelj i autor monografije, kojemu ovaj doajen hrvatskog slikarstva posvećuje splitsku izložbu, ističe kako nije pretjerano kazati da je uvijek ostao vjeran mediteranskim korijenimasa svakim novim djelom sve 

je više uranjao u neposredno doživljeni južno dalmatinskipelješkizavičajni kunovski krajolik odgovarajuću 

pomorsku ili primorsku motivikuKao slikar i kao kipar težio je jasnoći i prvotnosti kakve mu je dala intenzivna atmosfera juga i osjećanje organske povezanosti s prirodoma jedno i drugo je primio čim je otvorio oči prema svjetlosti rodnoga krajaNad njegovom je kolijevkomosim togatakoreći bdjela dobra vila slikarstva (kad već ne postoji pripadna Muza), jer je rođen u obitelji koja je već – s majčine strane – dala iznimno značajnog likovnog umjetnikaMatu Celestina Medovića. …. Značajnom pretku dakako ne duguje nikakve morfološke posudbejer kao što je taj bio usidren u izraz svoje epohenaš je stvaralac tražio svoje orijentire u širokom registru dvadesetostoljetnih poetika.

Emil BobanovićĆolić rođen je 1926. godine u Kuni na Pelješcu. Gimnaziju je pohađao u Krku, a Školu primijenjene umjetnosti u klasi Ante Kaštelančića završio je u Splitu. Jedno je vrijeme radio kao nastavnik u Mostaru, a onda se zaputio u Zagreb gdje je diplomirao slikarstvo kod Mladena Veže i književnost kod Dr. Marina Franičevića. Izlagao je u Hrvatskoj, Italiji, Njemačkoj, Poljskoj, SSSR-u, Francuskoj, Južnoafričkoj Republici, Bugarskoj, Austriji i Danskoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.