Hrvatski radio

Radio Split

12:36 / 10.10.2018.

Autor: Mladen Vuković

Izložba i predavanje o Hektorovićevu "Ribanju"

Izložba i predavanje o Hektorovićevu "Ribanju"

Izložba i predavanje o Hektorovićevu "Ribanju"

Foto: - / -

Sveučilišna knjižnica Split obilježava Dane europske baštine u Hrvatskoj izložbom zavoda Marulianum "450. obljetnica Hektorovićeva Ribanja i ribarskog prigovaranja", koja je 10. listopada otvorena na Odjelu specijalnih zbirki.

Tom je prigodom voditelj Marulianuma dr. sc. Bratislav Lučin predavao o slavnom Hektorovićevu djelu objavljenom 1568. godine u Veneciji. To renesansno djelo u stihovima u cijelosti je prevedeno na talijanski, njemački, engleski i švedski jezik te djelomice na ruski i mađarski jezik.

Izložba ima foto-panoe o Hektorovićevu Tvardalju i Marulićevu Nečujmu, zatim izdanja "Ribanja" iz fundusa Sveučilišne knjižnice te poziva na dvije mrežne stranice – prva donosi slike i tekstove o Ribanju, a druga interaktivni zemljovid plovidbe.

Treći pano prikazuje Nečujam, kamo je Hektorović došao da se pokloni uspomeni svojega književnog uzora Marka Marulića.

U tom pjesničkom opisu trodnevne plovidbe od Staroga Grada na otoku Hvaru do uvale Nečujam na otoku Šolti i natrag spajaju se odrednice ribarske ekloge, poslanice i putopisa, pa djelo nema parnjaka ni u domaćoj ni u europskoj književnosti, i prvi put u nas svjedoči književno hodočašće ocu hrvatske umjetničke književnosti Marku Maruliću – kazao je Bratislav Lučin, citirajući Hektorovićeve stihove u slavu Splitu i Maruliću.

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.