Hrvatski radio

Radio Split

Izložba i znanstveni skup o Buvininim vratnicama

08.05.2018.

14:44

Autor: Mladen Vuković

Izložba i znanstveni skup o Buvininim vratnicama

Izložba i znanstveni skup o Buvininim vratnicama

Foto: - / -

U Galeriji umjetnina Split večeras je otvorenje dviju izložbi te međunarodni znanstveno-stručni skup "Drvene romaničke vratnice splitske katedrale". U 21 sat u kapeli svetog Arnira otvorenje je izložbe "Suze okrenute prema nebu" u umjetničkom staklu autorice Gordane Drinković.

U 20 sati je otvorenje izložbe o restauraciji drvenih vratnica na splitskoj katedrali svetog Duje koje je 1214. godine izradio majstor Buvina. Na 40-ak panoa i kroz 130 izložaka predstavljaju se stručni restauratorski radovi koji su na tom prvorazrednom kulturnom spomeniku radili stručnjaci Hrvatskoga regionalnog zavoda, a autorica izložbe Žana Matulić Bilač ističe surdanju s dvadesetak suradnika. 

U povodu Europske godine kulturne baštine, tu izložbu prati i međunarodni znanstveno-stručni skup koji je počeo jutros u Galeriji umjetnina i na kojemu dvadesetak sudionika govori o restauraciji i vrijednostima Buvininih vratnica. U prilogu Mladena Vukovića, ravnatelj Instituta za povijest umjetnosti - Centar Cvito Fisković iz Splita doktor Joško Belamarić govori o skupu i restauraciji vratnica koja je trajala od 2014. do 2018. godine:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.