Hrvatski radio

Radio Split

Izložba Matka Trebotića

25.07.2013.

15:49

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu 59. Splitskog ljeta u četvrtak, 25. srpnja otvorenje je izložbe – instalacije naslovljene "Iskop i crvena vertikala" našega istaknutog akademskog umjetnika Matka Trebotića, koja je postavljena u Meštrovićevim Crikvinama - Kaštilcu.

U sklopu 59. Splitskog ljeta u četvrtak, 25. srpnja otvorenje je izložbe – instalacije naslovljene "Iskop i crvena vertikala" našega istaknutog akademskog umjetnika Matka Trebotića, koja je postavljena u Meštrovićevim Crikvinama - Kaštilcu. Trebotić je svoju instalaciju nazvao LEND ARTOM, jer joj je tema hrvatska, dalmatinska zemlja. Umjetnik diže glas i za bolji svijet, protestira protiv društva u kojem živimo, misleći pritom na stanje kod nas, ali i na globalni kapitalizam, ratove zbog nafte i bogatstva. Izložbu će u 20 sati otvoriti ravnatelj Galerije Meštrović Andro Krstulović Opara, koji je autor teksta u katalogu izložbe.

A prošle subote u župnoj crkvi u Trebižatu posvećeno je 50 novih vitraja koje je izradio Matko Trebotić, pa je to bio povod Mladenu Vukoviću da o umjetnosti danas i večerašnjoj prosvjednoj izložbi razgovara s autorom Matkom Trebotićem:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.