Hrvatski radio

Radio Split

Izložba o antičkoj Issi u Kaštelama

12.06.2020.

11:11

Autor: MV

Izložba o antičkoj Issi u Kaštelama

Izložba o antičkoj Issi u Kaštelama

Foto: - / -

U okviru proslave dvjestote obljetnice najstarije hrvatske muzejske ustanove - Arheološkog muzeja u Splitu, Muzej grada Kaštela će ugostiti izložbu „Iz grada isplovi ovog - Issa maritima“. Autor izložbe je muzejski savjetnik Boris Čargo, voditelj područne zbirke Arheološkog muzeja u Visu.

Otvaranje izložbe bit će u ponedjeljak 15. lipnja u 20 sati u kaštelu Vitturi u Kaštel Lukšiću. Izložba će biti otvorena do 19. srpnja 2020.
Kao naša najvažnija antička grčka kolonija, utemeljena u 4. stoljeću pr. Kr. od Sirakužana, Isa je imala snažne veze s morem. Dobro skrivena luka u viškoj uvali imala je važan strateški položaj u Jadranskom moru, a njezini stanovnici vodili su život neraskidivo vezan uz brodarstvo, trgovinu i ribolov.
Jačanje isejskog utjecaja na obalno područje srednje Dalmacije, ostavilo je trag i na području današnjeg Kaštelanskog zaljeva. Isejska prisutnost zabilježena je u Traguriju i Saloni, a najvažnije kaštelansko antičko naselje Sikuli, koje se nalazilo na području Resnika, također je bilo snažno povezano s Isom. Povezanost Sikula i Ise ogleda se u urbanizmu naselja, ali i u brojnim pokretnim nalazima pronađenima u podmorju i na kopnu.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.