Hrvatski radio

Radio Split

Izložba o kaštelanskoj Villi Nika

02.06.2020.

07:41

Autor: MV

Izložba o kaštelanskoj Villi Nika

Izložba o kaštelanskoj Villi Nika

Foto: - / -

Muzej grada Kaštela nastavlja sa svojom redovnom izložbenom djelatnosti pa se uz pridržavanje svih epidemioloških preporuka i mjera 4. lipnja 2020. godine otvara izložba „Villa Nika“ autorice Sanje Acalija, muzejske savjetnice. Likovni postav izložbe potpisuju David Milić i Sanja Acalija

uz pomoć suradnika Roberta Jozića, Davora Kamenjarina i Đanija Martinića.

Realizaciju izložbe i tisak kataloga omogućili su Grad Kaštela i Turistička zajednica grada Kaštela. Izložba će biti postavljena u dvorani za povremene izložbe u prizemlju kaštela Vitturi i otvorena za posjetitelje do kraja kolovoza u redovnom radnom vremenu Muzeja. 

Zamisao i postavljanje izložbe o Villi Niki potaknuto je obilježavanjem stotinu desete obljetnice organiziranog smještajnog turizma u Kaštelima. Uz češkog liječnika dr. Henrik Šoulavya koji je godine 1909. otvorio prvi turistički pansion za redovite goste u Kaštel Lukšiću jedan od turističkih vizionara je svakako i dr. Petar Kamber, prvi kaštelanski hotelijer. On je 1902. godine na morskoj obali, na predjelu Gostinj u Kaštel Starome sagradio obiteljsku kuću za odmor – VILLU NIKU. Do 1917. godine, učvrstio je posjed i uredio perivoj na kojemu će sagraditi i 1928. godine otvoriti prvi kaštelanski hotel - HOTEL PALACE.

Povod izložbi je obnova Ville Nike koja će nakon dugog niza godina propadanja napokon biti obnovljena u izvornom obliku i dostupna građanima Kaštela i njihovim gostima. Nastala je prikupljanjem sačuvanih primarnih i sekundarnih materijalnih tragova i već izblijedjelih sjećanja starijih protagonista. U Državnom arhivu u Splitu pohranjen je dio arhivske građe kao Osobni fond dr. Petra Kambera, u Muzeju grada Kaštela u okviru Dokumentarne zbirke čuvaju se fotografije, razglednice i dopisnice. U Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu našli smo dio arhivskog fonda, a obiteljske fotografije u obiteljima Rismondo i Berket.

Petar (Pietro Paolo Georgio) Kamber doktor prava i javni bilježnik,rođen je u Splitu 12. ožujka 1864. godine. Njegova obitelj porijeklom je iz Graba pokraj Sinja. Klasičnu gimnaziju završio je u Splitu a studij prava u Beču 1881. godine gdje je i doktorirao je 1886. godine. Nakon stažiranja službovao je kao javni bilježnik u Vrlici, Splitu i Trogiru. Na putu za Trogir prolazio je kroz Kaštela koja je zavolio i postao promotor smještajnog rekreativnog turizma, danas popularno nazivanog „kulturni turizam“.

Iz ljubavi prema moru 1900. godine, dao je izraditi mali jedrenjak s jednim jarbolom - cutter i nazvao ga „Nika“ po svojoj tadašnjoj supruzi Nikolini Velat. S ponosom i strašću plovio je splitskim akvatorijem. Zaljubivši se u Kaštela, odlučio je izgraditi kućuza odmor – vilu na najljepšoj i najprirodnijoj mikrolo­kaciju na kaštelanskom obalnom pojasu. Na javnoj dražbi 21. srpnja 1900. godine na predjelu Štalije, zapadno od potoka Gostinj u Kaštel Starome, kupio je česticu zemlje i na njoj 1902. godine sagradio kuću. Nazvao ju je Villa Nika po svojoj ženi Nikolini. S Nikom je imao sedmero djece: Pavu, Ivu, Elizabetu (Elzu), Jelenu (Lenku), Maricu, Josipu (Pinu), i Antoinettu (Anticu). Nakon njene smrti oženio je Mariju Ugrin s kojom je imao troje djece: Krunoslava, Katju i Serđa.

Novija istraživanja potvrđuju da je Villu Niku projektirao i gradio Špiro Nakić, Kamberov suvremenik i prijatelj. Dr. Petar Kamber, Nika Velat i njihovih sedmero djece koristili su vilu za privremeni boravak kao ljetnikovac dok je njegova druga obitelj vilu koristila kao mjesto stalnog stanovanja. Ugledni i brojni obiteljski prijatelji bili su njihovi česti gosti.

Petrov krajnji cilj bio je izgraditi hotel. Od 1900. do 1916. godine postupnim je otkupom parcela u Kaštel Starome, formirao je posjed u okolišu već sagrađene obiteljske vile, a zapadno od potoka Gostinj. Prvi svjetski rat odgodio je realizaciju njegovih planova.

Hotel Palace otvoren je 1928., ali već 1929. godine svjetska se gospodarska kriza loše odrazila na njegovo poslovanje. S obzirom na višegodišnju gradnju, Kamberu je investicija predstavljala velik financijski teret. Hipotekarni kredit nije uspio redovito otplaćivati pa je vlasništvo nad hotelom, vilom Nikom i cjelokupnim posjedom 1936. godine preuzela Državna hipotekarna banka. Od tada Petar Kamber napušta hotelijerstvo i nastavlja raditi kao javni bilježnik.

Izmučen teškom financijskom krizom, umire 11. prosinca 1942. godine od posljedica upale pluća.

Grad Kaštela 2005. godine preuzima vilu od „Kaštelanske rivijere d.d., Kaštel Stari“ i ona od tada nema namjenu. Proces prikupljanja dokumentacije za obnovu započinje 2013. godine. Ministarstvo kulture sufinanciralo je izradu Geodetske snimke i Idejnog projekta. Uz postupak ishođenja dozvola, paralelno se radi i Izvedbeni projekt. U listopadu 2019. započela je obnova Ville Nike po Arhitektonskom projektu koji je izradila dr. sc. Katja Marasović.

Ova izložba je prilika da posjetitelje bolje upoznamo s tom vrijednom kućom, jednom od najstarijih na kojoj su se pojavili elementi secesije u Kaštelima.

(IZ KATALOGA IZLOŽBE)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.