Hrvatski radio

Radio Split

Izložba o prvim splitskim gradonačelnicima

28.10.2019.

08:40

Autor: MV, Ivona Jakić

Izložba o prvim splitskim gradonačelnicima

Izložba o prvim splitskim gradonačelnicima

Foto: - / -

Otvorenje izložbe "Splitski gradonačelnici (1882.-1918.): život i uspomene" bit će u ponedjeljak, 28. listopada 2019. u 18 sati u Muzeju grada Splita. Autor izložbe je kustos Marijan Čipčić, a likovni postav potpisuju viši restauratori Dina Vuletin Borčić i Mirko Gelemanović.

Stručni suradnici su kustosica Darka Perko Kerum i dr. sc. Branko Kasalo s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru. Recezentica kataloga izložbe je dr. sc. Zdravka Jelaska Marijan, viša znanstvena suradnica na Hrvatskom institutu za povijest.

Cilj izložbe i pratećeg kataloga jest sagledati splitske gradonačelnike u razdoblju od pohrvaćenja splitske Općine 1882. do kraja Prvoga svjetskog rata 1918. godine kroz perspektivu građe koja se čuva u Muzeju grada Splita, uz predmete iz Galerije umjetnina, Sveučilišne knjižnice u Splitu te one iz privatnih zbirki obitelji Rendić-Miočević, Rismondo, Berket i Barbarić. Biografije splitskih gradonačelnika nadopunjuju se ovom izložbom temeljem spoznaja dobivenih proučavanjem predmeta iz njihovog svakodnevnog života.

Građa koja je obrađena u ovom katalogu je raznovrsna i do sada uglavnom nije bila izlagana javnosti, a ona koja jest bila izlagana, kroz ovu je izložbu sagledana u novom kontekstu. Izložbom posvećenom splitskim gradonačelnicima u razdoblju od 1882. godine do 1918.) godine Muzej grada Splita zaokružuje ciklus obnavljanja uspomene na ljude koji su zaslužni za brojna gospodarska, komunalna, kulturna i društvena pregnuća Splita na kraju 19. u početku 20. stoljeća.

Iz recenzije dr. sc. Zdravke Jelaske Marijan:
Izložbom posvećenom splitskim gradonačelnicima u razdoblju od pohrvaćenja splitske općine do sloma Austro-Ugarske Monarhije u Muzeju grada Splita nastavlja se sustavno javno prezentiranje prošlosti grada i osoba koje su je obilježile. Ova se izložba nadovezuje na znanstveni skup na kojem su javnosti predstavljene biografije splitskih gradonačelnika od 1882. do 1918. godine, održan u sklopu proslave blagdana Sv. Duje 2018. godine, u organizaciji Muzeja grada Splita i Društva prijatelja kulturne baštine Split. Taj znanstveni skup, zajedno s ovom izložbom, daje sliku razdoblja koje je do sada uglavnom bilo zanemareno, iako je za povijest grada izuzetno značajno.
Objavljivanje ovog kataloga značajan je doprinos stvaranju cjelovitije slike povijesti Splita u doba sazrijevanja građanskoga društva. Javno prezentiranje sačuvane baštine i rekonstrukcija izgubljene kroz izložbu o splitskim načelnicima od 1882. do 1918. godine i katalog koji je prati vrijedan su pothvat na korist struke i cjelokupnoga grada.

Izložbi je prethodilo predstavljanje 44. broj godišnjaka KULTURNA BAŠTINA. O izložbi nam govori autor izložbe kustos muzeja grada Splita Marijan Čipčić.

Autor iztložbe Marijan Čipčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.