Hrvatski radio

Radio Split

Izložba "Pomorac i ocean" Sunčice Kuzmanić

22.07.2019.

12:10

Autor: Mladen Vuković

Izložba "Pomorac i ocean" Sunčice Kuzmanić

Izložba "Pomorac i ocean" Sunčice Kuzmanić

Foto: - / -

Hrvatski pomorski muzej Split priređuje izložbu radova "Pomorac i ocean" autorice Sunčice Kuzmanić (Perišin-Tomljanović) u četvrtak 25. srpnja 2019. u 20 sati u dvorani Hrvatskoga pomorskog muzeja u tvrđavi Gripe, Ulica glagoljaša 18.

Sunčicu Kuzmanić zasigurno privlači životvornost i simbolika pomoraca, baš kao i libido vjetra, mora i plovidbe i to one plovidbe u kojoj se traga za nepoznatim i za adrenalinom pustolovine, a zasigurno, u konačnici, i za samim sobom, za postizanjem mira i spokoja na spasonosnim obalama neke vlastite Itake. Odatle i ideja za realizaciju  
projekta „Mornar i ocean“. Ništa neobično za umjetnicu koja u svom umjetničkom radu voli igru i česte odmake, pomake i mijene, isto tako ne i bez razloga u njezinu propitkivanju dubljih razina smisla.

Plovidba morem uvijek je vezana uz avanturu i uz izloženost pogibelji koja proizlazi iz promišljanja mora kao simbola nesvjesnih energija bezobličnih sila duša te tajnovitih i nepoznatih motivacija. Ali ploviti znači isto što i tragati. U tom smislu plovidba je potraga za novim iskustvima mnogo više i prije negoli za pukom promjenom mjesta; ona izražava duboku želju za unutrašnjim mijenama onoga koji plovi i uvijek je, ili ako ne baš uvijek, a ono počesto, motivirana spoznajnim i duhovnim potrebama ili naprosto materijalnim razlozima koji pojedinca pokreću u nove izazove.

Svoju ponesenost neukrotivom energijom i libidom vjetra i nepredvidljivom, ali iznimno potentnom snagom mora, kao i uzbuđenjem pustolovine (plovidbe) koja je u tijeku, Sunčica suvislo prenosi i ugrađuje u slike koje su pred nama. Ona to ne čini hladno, analitički trijezno i racionalno, čini to s poetskom proživljenošću i metaforičkim jezikom koji sav govori buja dubokom simbolikom. Tako njeni pomorci, mornari, brodograđevni strojari, pomorski kapetani – motivi slikarskog veselja iznjedrenog iz antejske veze s primorskim zavičajnim ambijentom – koja će njezinu slikarsku erudiciju i elevaciju / polet plemeniti iznimno čvrstim, koherentnim, gustim, hermetičnim iskazom; žive u aktualnim dnevničkim zapisima svoj vlastiti stvarni život. No, promaknuti u zasanjene arhetipske obrasce (vizije) postaju simboli općenitih ljudskih stanja i zadatosti i svevremenski znakovi duhovnog, a ne fizičkog čovjekova trajanja i djelovanja.

Više negoli priče o moru, o brodovima i mornarima ili o zgodnim kadetima i kapetanima, Sunčine slike su priče o stanjima ljudske duše, one su odrazi osamljenosti, neispunjenih želja, čežnje i uskraćenih ljubavi i neostvarenih ili nikada do kraja ostvarenih nada, koje su neprolazne, uvijek ponovljive, vječne... Sudbine ljudi vezanih uz plovidbu i more bile su iste ili vrlo slične i kada se plovilo na jedra, i kada se plovilo parobrodima, a iste su i danas kad se plovi na atomski pogon. Akteri neumitno prolaze i nestaju s pozornice života, no arhetipska stanja ostaju i prerastaju u mitove, a mitovi sjedinjeni i sučeljeni u mediju mora / oceana postaju neuništivim sedimetima života uzmorja, ali i života općenito - navodi se u katalogu izložbe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.