Hrvatski radio

Radio Split

08:00 / 24.10.2015.

Autor: Vedrana Krstić Ivanišević

Izložba "Povismo i sukno" u Etnografskom muzeju Split

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Muzej grada Kaštela i Etnografski muzej u Splitu priredili su zajedničku izložbu „POVISMO I SUKNO – kaštelansko tradicijsko ruho“, čije otvorenje je upriličeno u četvrtak u prostorima Etnografskog muzeja u Splitu.

Cilj izložbe je monografski prikaz tradicijskog odijevanja u prostoru kaštelanskog bazena, odnosno Grada Kaštela. Kaštelanska narodna nošnja do danas nikada nije u većem obimu prikazana javnosti iako ima značajan potencijal i kvalitetu u izvornoj građi prikupljanoj i sačuvanoj u Etnografskom muzeju Split i u Muzeju grada Kaštela. U Muzeju grada Kaštela čuvaju se mnogobrojni predmete i građa koja je prikupljena od osnutka ustanove i koja je komplementana predmetima i sekundarnoj građi Etnografskog muzeja Split.

Materijalnu građu popratilo je i prikupljanje tzv. sekundarne građe, fotografija, terenskih zapisa i opisa onog dijela do kojih se u materijanom obliku nije moglo više doći, jer ih je uništilo ili preoblikovalo vrijeme. Prije svega to se odnosi na dijelom objavljenu, dijelom rukopisnu građu koju je zabilježila starija generacija muzejskih djelatnika Etnografskog muzeja. Možemo istaknuti Aidu Koludrović koja je ostvarila istraživačku suradnju s negdašnjim najznačajnim kazivačem ove tematske cjeline Ivanom Carevom. Iniciran upitima Aide Koludrović, Ivan Carev (1880.-1957.) je tijekom vremena i sam zabilježio i stvorio čitav serijal i rukopisnu zbirku širokog spektra etnografskih tema. Njegova mnogobrojna rukopisna zbirka danas je dijelom vlasništvo Etnografskog muzeja Split, Muzeja grada Splita, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zagreb, a dijelom se nalazi i u Muzeju grada Kaštela.

Stoga je ova izložba i ova tema neminovno vodila međusobnoj suradnji dviju muzejskih institucija, čija se stručna ingerencija i interesi  dijelomično preklapaju. Suradnja je bila ostvarena i realizirana već u prvoj godini osnutka Muzeja grada Kaštela i to baš na istoj temi – objavi prikupljenih likovnih prikaza kaštelanske narodne nošnje u istoimenoj mapi koju je priredio Arsen Duplančić. Izdavači ove mape bile su ove dvije institucije, a tiskanje je poduprlo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske svojim sredstvima. Mapa je bila samostalani projekt i tako je predstavljena javnosti 1999. godine.

Autorice izložbe i kataloga su Sanja Ivančić iz Etnografskog muzeja Split i Sanja Acalija iz Muzeja grada Kaštela.

Posjetitelji će moći razgledati izložbu do 30. travnja 2015. godine.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.