Hrvatski radio

Radio Split

Izložba slika i karikatura Uroša Marovića

11.01.2021.

17:37

Autor: Mladen Vuković

Izložba slika i karikatura Uroša Marovića

Izložba slika i karikatura Uroša Marovića

Foto: - / -

U organizaciji udruge Prokultura - Opservatorij kulturnih politika Split, u Kući jezika i kulture na Peristilu u srijedu 13. siječnja u 12 sati bit će otvorena izložba slika i karikatura naslovljena "Uroš Marović - svjedok vremena 1912. - 1944.".

Uroš Marović (1912. – 1944.) rođen je u Supetru na otoku Braču. Kao dijete odgajan je i odrastao u urbano-kulturnom ozračju te se i sam počeo baviti umjetnošću, slikarstvom. Svoju prvu izložbu pod naslovom Izložba karikatura imao je 1940. u jednom od najvažnijih splitskih izložbenih prostora, u Salonu Galić. Likovni kritičar Lovro Damjanović tom prigodom napisao je 16. siječnja 1940. u Hrvatskom glasniku: Uroš Marović je umjetnik. Premda karikature dominiraju izložbom, umjetnički profil Uroša Marovića je mnogo izrazitiji kroz njegove akvarele i crteže. On pokazuje više nego sigurnu ruku jednog početnika. Svoju narativnu snagu u karikaturama prikazuje jednostavno i samopouzdano. Figure, duhovito slikane jakim bojama, manirom dobrog portretiste i psihologa, služe i kao uvod da kroz njih uđe u socijalne probleme čime obiluje umjetnost tog vremena. Bogati duševni život i dobar ukus prikazuje u crtežima i akvarelima, sve gledano toplim okom i rađeno mekom rukom jednog južnjaka. Marovićev život je naglo prekinut 2. studenoga 1944. kada ga je partizanski prijeki sud zajedno s tridesetak splitskih građana osudio na smrt strijeljanjem.

Slučajnim otkrivenjem slikarevog zanimljivog i obećavajućeg opusa te priče o tragično prekinutom mladom životu i trajno unesrećenoj obitelji, Prokultura Split predstavlja ga javnosti na osamdesetu godišnjicu nakon njegove prve i posljednje izložbe, ovaj put u svom sjedištu Kući jezika i kulture Peristil.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.