Hrvatski radio

Radio Split

Izložba Stipe Nobila na Peristilu

23.10.2021.

12:14

Autor: MV

Izložba Stipe Nobila na Peristilu

Izložba Stipe Nobila na Peristilu

Foto: - / -

Velikan hrvatskog slikarstva Stipe Nobilo predstavlja se, u sklopu ciklusa Susret s umjetnikom, u ponedjeljak 25. listopada 2021. u 19 sati u prostorima udruge Prokultura - Kući jezika i kulture na Peristilu.

O tom „likovnom pjevaču vječnih peana ljeta, tvorcu krajolika zbog kojih stvarni krajolici osjećaju nelagodu i težnju porime“, u prigodi otvaranja izložbe zborit će drugi velikan hrvatske umjetnosti, pjesnik i književnik, akademik Luko Paljetak koji o Nobilovim slikama piše: „One su beskrajni arhipelag koji započinje oko njegove rodne Lumbarde i zatim obuhvaća cijelo Sredozemlje i sva druga sretna topla mora. To je svijet lišen nazočnosti čovjeka. Njega Nobilo ne pripušta u svoj svijet, svjestan koliki je grijeh čovjeka u odnosu na čistoću i nepatvorenost nekadašnje, na dar poklonjene, a zatim brutalno izrabljivane i oskvrnjene baštine.

More – naša „velika majka“, a kako kaže J. Joyce – svojim tamnim dubinama okružuje svaki njegov otok, omeđuje ga bijelom pjenom, krijući u sebi jedna nazrive, drevne začetke života, života što ga slikar Stipe Nobilo na svakoj svojoj slici himnički slavi.

Stipe Nobilo rođen je 23. rujna 1945. u Lumbardi na otoku Korčuli. Pedagošku akademiju (likovni smjer) završio je u Splitu, u klasi profesora Ante Kaštelančića. Od 1967. do 1971. pohađa Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje 1971. godine diplomira u klasi profesora Šime Perića. Živi i radi u Lumbadi na otoku Korčuli.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.