Hrvatski radio

Radio Split

Izložba "Trimi i gomile" u Hrvatskom pomorskom muzeju na Gripama

16.03.2022.

13:43

Autor: HPM Split

Trimi i gomile

Trimi i gomile

Foto: Hrvatski pomorski muzej Split / DPM Split

U petak, 18. ožujka u 11 sati u Hrvatskom pomorskom muzeju Split upriličit će se otvorenje izložbe u organizaciji Osnovne škole Hvar i Javne ustanove Starogradsko polje pod nazivom "Trimi i gomile".

Projekt „Trimi i gomile“ druga je po redu suradnja foto grupe OŠ Hvar ostvarena s JU Agencijom za upravljanje Starogradskim poljem. Aktivnost je provedena u sklopu programa Erasmus + naziva Unesco passport. Nositelj programa je OŠ Hvar, a škole partneri iz Italije, Španjolske i Cipra. Projekt uključuje istraživanje Unesco baštine svih sudionika i prezentaciju aktivnosti s ciljem podizanja razine osviještenosti o društvenoj važnosti kulturne baštine i njenog očuvanja u sljedećim naraštajima.

Učenici, članovi foto grupe kroz fotografiju su istražili povijesna, prirodna i etnografska obilježja Starogradskog polja. Tijekom tri radionice sudionici projekta fotografirali su i upoznali zapadni, središnji i istočni dio Starogradskoga polja. U istraživanju i traženju motiva za svoje fotografije pečat su dali poljskim suhozidnim kućicama – trimovima i gomilama koje predstavljaju granicu među parcelama i dio su očuvane grčke podjele zemljišta. Snimili su fotografije trima i gomila karakterističnih za ovo područje te ih fotografijom prikazali u simbiozi s maslinama, vinogradima, raslinjem i poljskim putevima.

 Uz stručno vodstvo grupa je vizualno istražila i fotografski prikazala stanje ove vrijedne baštine. Zahvaljujući aktivnostima međusobne suradnje, ozbiljnosti pristupa temi, dinamičnosti i kreativnosti grupe ostvaren je zavidan broj kvalitetnih fotografija. Ugodini, kada je posebna pažnja bila posvećena epidemiološkim mjerama, na području Starogradskog polja lako je bilo pridržavati se propisanih mjera i stvoriti zbirku fotografija iz koje je odabrano oko 60 fotografija za foto knjižicu i 16 fotografija za izložbu „Trimi i gomile“.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.