Hrvatski radio

Radio Split

Izložba „Žensko pitanje i(li) rukopis?“

16.12.2020.

14:53

Autor: Mladen Vuković

Milka Krstulović: Masline

Milka Krstulović: Masline

Foto: - / -

U suradnji s Galerijom Brešan, u Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac, od 17. prosinca do 17. siječnja bit će postavljena izložba „Žensko pitanje i(ili) rukopis?“. Uobičajeno otvaranje izložbe pred publikom, nažalost nije moguće zbog epidemioloških mjera, pa će otvorenje biti virtualno u 18 sati.

Izložba „Žensko pitanje i(li) rukopis?“ bavi se isključivo ženama, njihovim likovnim preokupacijama i njihovim stvaralaštvom. Likovne forme izražene kroz slike i kipove dvadeset osam (28) hrvatskih umjetnica 
navode nas na promišljanje o tome koliko su žene, kao likovne umjetnice, uopće  ravnopravne i prisutne u kulturnom životu. Svakako nisu dovoljno, stoga je namjera kuratora izložbe, galerista i novinara Igora Brešana, da ovom izložbom apostrofira njihov značaj i njihov doprinos. Izložbu prate prigodan katalog kao i videouradak.

Popis autorica na izložbi: Milka Krstulović (Split 1951. - Split 2004.), Mirjana Matić (Višnjan), Koraljka Beker (Zagreb), Daniela Pal Bučan (Zagreb), Koraljka Kovač (Zagreb), Lada Luketić (Zagreb), Mira Ličen Krmpotić (Piran), Vesna Sokolić (Zagreb), Ana Marija Smoljanec (Križevci), Darija Dolanski Majdak (Zagreb), Alma Dujmović (Punat), Jasenka Bulj (Zagreb), Mirjana Zirdum (Malinska), Ana Marija Botteri (Split), Sanja Simeunović Bajec (Pula), Helena Mardešić Sikora (Split), Iva Gašparić (Pula), Ivana Miloglav Ivanković (Dubrovnik), Nikolina Šimunović (Zagreb), Ana Barbić Katičić (Zagreb), Mirna Sišul (Rijeka), Irena Podvorac (Samobor), Diana Šimek (Zagreb), Nataša Bezić (Buje), Ljubica Dragojević Buble (Trogir), Ivana Biočić Mandić (Zagreb), Sandra Nejašmić Pirnat (Postira) i Jasna Bogdanović (Zagreb).

Predgovor kataloga potpisuje zagrebačka novinarka Davorka Vukov-Colić koja u tekstu analizira, ne samo položaj žena u suvremenoj umjetničkoj praksi, već i njihov povijesni položaj kroz likovnost samog postojanja i bunta, kako u svjetskoj, tako i u Hrvatskoj umjetnosti. Uključujući životne i profesionalne prilike hrvatskih umjetnica  i progovaranje s povijesnim odmakom otvara se širi kontekst u kojem žena kao umjetnica egzistira i stvara - vodi egzistencijalne bitke i pritom djeluje otkrivajući svoje talente kojima razotkriva nataložene marginalizacije globalnih razmjera.

„(..)Danas je to svijet u kojemu žene moraju braniti već stečena prava na vlastito tijelo, izboriti jednaku plaću za jednaki rad i rukovodeće pozicije na radnom mjestu, odupirati se obiteljskom i seksualnom nasilju, naslagama patrijarhalne ideologije, neoprimitivizma i novih isključivosti za koje smo naivno vjerovali da se neće ponavljati ...  O takvom jelovniku problema i tema bilo je govora za rijetkih istupa nekih umjetnica, a ova izložba je prilika da o tome kroz svoje radove progovore izabrane autorice koje se iskreno bave „ženskim pitanjem“, a ne šizmama.(…) ".

Prosinac u Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac tradicionalno je u znaku suradnje Sveučilišta u Splitu s Galerijom Brešan iz Splita. Načelno je riječ o tematskim, problemskim i pozivnim izložbama Galerije Brešan čiji ciklusi nadopunjavaju programsku shemu Sveučilišne galerije.

Evo što su o izložbi rekli voditelj Galerije Brešan Igor Brešan i rektor Sveučilišta Dragan Ljutić. 

Dragan Ljutić

Igor Brešan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.