Hrvatski radio

Radio Split

Jasen Boko i Dioklecijan u Parizu

12.10.2018.

11:33

Autor: MV

Jasen Boko i Dioklecijan u Parizu

Jasen Boko i Dioklecijan u Parizu

Foto: - / -

Naš istaknuti publicist, teatrolog i putopisac Jasen Boko u Hrvatskom veleposlanstvu u Parizu predavao je o temi "Diokecijan, reformator ili progonitelj". Boko je objavio i knjigu "Dioklecijan: Biografija kontroverznoga rimskog cara: reformator ili progonitelj kršćana?" (Profil, Zagreb, 2016.).

Kroz multimedijsko predavanje posjetitelji tribine čuli su niz podataka o caru Dioklecijanu, koji je rođen vjerojatno na Libovcu pored Salone, a umro je u svojoj splitskoj palači 316. godine. Bio je veliki reformator koji je učvrstio poljuljano Rimsko Carstvo nakon desetljeća krize, a Boko je posebno opovrgavao česte kontroverzne tvrdnje o Dioklecijanovom progonu kršćana, koji su započeli pri kraju njegove vladavine 303. godine, povukao se s trona 305. te nije odigrao negativnu ulogu koju mu je stoljećima kasnije pripisala Crkva.

Autor smatra Dioklecijana jednim od najvažnijih rimskih careva koji je Carstvu produžio život svojim reformama i zaustavljanjem prodora barbara preko Rajne i Dunava i “ocem” Splita, grada koji je zbog njegove palače i srednjovjekovnog grada uraslog u njezine zidine uvršten u UNESCO-vu listu kulturne baštine.

Francuske veze s Dioklecijanom

Poseban dio predavanja Boko je posvetio vezama Dioklecijana i njegove palače s Francuskom, podsjetivši na značaj francuskih pisaca i umjetnika koji su se bavili Splitom i Dioklecijanom. Od Adama Parižanina koji je još u 10. stoljeću redigirao postojeće legende o sv. Dujmu veze Francuza s Dioklecijanovim nasljeđem bile su vrlo snažne, a iza njih ostala je neprocjenjiva baština. Predavač je Francuze podsjetio na ilustracije palače koje je ostavio Clerisseau, u Adamovoj knjizi Ruševine palače cara Dioklecijana u Splitu u Dalmaciji, objavljenoj 1764. godine, kao i na djelo drugog velikog francuskog slikara i grafičara Louisa Francoisa Cassasa. Posljednji među Francuzima koji su ostavili značajan trag o palači bio je Ernest Hébrard čija je poznata ilustracija palače iz 1912. do danas ostala najpopularniji prikaz Dioklecijanovog doma.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.