Hrvatski radio

Radio Split

"Jedinstvenih 100" KUD-a Jedinstvo - Split

24.10.2019.

16:24

Autor: Eduard Gracin

"Jedinstvenih 100" KUD-a Jedinstvo - Split

"Jedinstvenih 100" KUD-a Jedinstvo - Split

Foto: - / -

U povodu organiziranja koncerta veterana KUD-a "Jedinstvo" iz Splita, u utorak, 29. listopada, članovi Društva organizirali su u splitskom Kazalištu press konferenciju na kojoj su javnosti predstavili slijedeća događanja kojima će obilježiti 100 godina postojanja KUD-a "Jedinstvo" iz Splita.

Članovi splitskog kulturno-umjetničkog društva "Jedinstvo" započeli su obilježavanje stote obljetnice postojanja koncem prošle godine objavljivanjem prigodnog, slavljeničkog kalendara, a potom i postavljanjem izložbe fotografija o "Jedinstvu". U ožujku su u splitskom Kazalištu organizirali 17. Festival folklorne koreografije na kojemu je sudjelovalo više od 300 izvođača iz desetak hrvatskih KUD-ova.

U godini kada slave i obilježavaju 100 godina postojanja, članovi "Jedinstva" mogu se pohvaliti i sa dva iznimna nastupa kojima je potvrđen njihov dugogodišnji predani rad u očuvanju kulturne baštine. Prvi se dogodio  8. lipnja 2019. kada su nastupili na spektakularnom 3. Austrijskom balu koji se održao u Gradskoj vijećnici u Sarajevu. Ovaj događaj doveo je Sarajevo na prestižnu listu od 200 svjetskih gradova u kojima se održava ovaj bal čija tradicija datira još iz 18. stoljeća. Ujedno, članovi "Jedinstva" bili su jedini izvođači, kutlurno-umjetničko društvo izvan Sarajeva koji su u povijesti sarajevskog Bala nastupili na toj zanimljivoj manifestaciji.

U godini obilježavanja 70 godina održavanja Dubrovačkih ljetnih igara nastupili su i u službenom programu Igara na tvrđavi Revelin sa svojim domaćinima, članovima FA Linđo iz Dubrovnika. To je također bio zaista jedinstveni događaj s obzirom da su takvi nastupi tijekom održavanja Igara rijetki. Kada ovim informacijama pridodamo njihove brojne koncerte u domovini i izvan nje, kao i prestižne nagrade koje su pri tom osvajali, onda članovi Društva imaju poprilično dovoljno razloga da s ponosom obilježe ovu okruglu obljetnicu - 100 godina. 

Kako je najavio na presici predsjednik KUD-a "Jedinstvo", Emin Sarajlić, tijekom studenoga organiizirat će promociju monografije o Društvu koja je trenutačno u tiskanju, a sam završetak proslave vrijednog jubileja dogodit će se u Spaladium areni 14. prosinca 2019. kada će pred tisućama gledatelja nastupiti članovi njihove folklorne sekcije uz brojne goste koji će te večeri zajedno sa njima nastupiti. Prije svega Zbor i Orkestar HNK Split s kojima imaju dugogodišnju suradnju. Članovi "Jedinstva" uvijek sudjeluju u izvedbama opere "Ero s onoga svijeta", pa će to biti prigoda da u Spaladium Areni zajedničkom izvedbom spektakularno završe rođendanski koncert. Nastupit će i članovi našeg jedinog profesionalnog folklornog društva - Lado iz Zagreba kao i neki gosti koje za sada drže u tajnosti. 

Više o koncertu "Jedinstva", u utorak, 29. listopada 2019., koncertu u Spaladium areni i povjesti Društva poslušajte u razgovoru koji je Edo Gracin vodio s predsjednikom KUD-a "Jedinstvo" iz Splita  - Eminom Sarajlićem. 

KUD JEDINSTVO - PRESSICA

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.