Hrvatski radio

Radio Split

Jezikoslovna baština u slivanjskom Muzeju Mrkonjić

21.02.2016.

13:15

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski dan materinskog jezika, koji UNESCO obilježava od 2000. godine, ponovno je obilježen u etnografskom muzeju Mrkonjić u Slivnu malim znanstveno-stručnim skupom o jezikoslovnoj baštini, koji je okupio desetak znanstvenika, jezikoslovaca i publicista.

Oni su govorili o ikavskom jeziku u djelima imotskih pisaca, zavičajnoj gangi te poticajima očuvanja zavičajnog govora. Da bi se sačuvali mjesni govori, treba ih govoriti, zapisivati i objavljivati, premda moramo biti svjesni da će nestati ne samo zavičjani goviori nego i standardni hrvatski književni jezik - poruka je s ovog skupa, čiji će radovi do ljeta biti tiksani u zborniku. Jedna od mjera promicanja materinskog jezika je i potreba zastupljenosti više zavičajnih sadržaja, ne samo u hrvatskom jeziku, nego i u ostalim predmetima u školskom kurikulumu – kazala je profesorica Vedrana Šuvar, koja je doktorirala o temi zavičajnosti u kurikulumu razredne nastave, u kojemu je potvrdila da je takvih sadržaja premalo. Na kraju skupa se čula i naša u svijetu najpoznatija narodna pjesma spjevana na ikavici "Asanaginica", koju je otpjevao Ivica Šušić, a svoje domoljubne pjesme guslili su Tomilsav Kovač "Strukić" i Mate Buljubašić.

Obilježavanje Dana materinskog jezika organizirala je Udruga za očuvanje zavičajne baštine Slivno, čiji je predsjednik dr. sc. Anđelko Mrkonjić akademiku Nenad Cambju, za njegov 79. rođendan, uručila Zahvalnicu za dosadašnju podršku u nakladničkom radu te udruge.   

Poslušajmo izjave akademika Nenada Cambja i Vedrane Šuvar o materinskom jeziku, globalizaciji i školskom kurikulumu: 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.