Hrvatski radio

Radio Split

Josipu Vukušiću nagrada za pjesmu o Marjanu

05.06.2020.

10:51

Autor: Mladen Vuković

Josipu Vukušiću nagrada za pjesmu o Marjanu

Josipu Vukušiću nagrada za pjesmu o Marjanu

Foto: - / -

Završen je natječaj za najbolju pjesmu o Marjanu koji je organizirao Ogranak Matice hrvatske u Splitu za učenike srednjih škola. Zbog specifičnih okolnosti prouzročenih pandemijom koronavirusa Natječaj se nije mogao odvijati u planiranim okvirima,

 

što je utjecalo i na manji broj pristiglih radova. Prosudbeno povjerenstvo je donijelo odluku da se dodijeli prva nagrada i dvije pohvale.

 

Prva nagrada je pripala pjesmi „Pisma Marjanu“ autora Josipa Vukušića, učenika Komercijalno-trgovačke škole Split, a iznosi tisuću kuna.

 

Pjesme koje su dobile pohvalu su „Oda Marjanu“ autorice Luce Stipanović, učenice Srednje tehničke prometne škole Split i pjesma „Merjan“ autora Stipe Galetovića, učenika Tehničke škole za strojarstvo i mehatroniku Split.  Autori će dobiti prigodne darove i besplatnu godišnju članarinu od dana upisa u Gradskoj knjižnici Marka Marulića.

 

Drago nam je i veseli nas da su učenici kroz svoje pjesme iskazali veliku privrženost i ljubav prema Marjanu koju očito nije umanjila ni kriza za vrijeme korona pandemije kad je Marjan čak bio zatvoren za sve posjetitelje - kaže nam predsjednik splitskog ogranka Matice hrvatske Joško Kalilić.

 

Ogranak MH u Splitu ovim je natječajem nastojao motivirati učenike srednjih škola na pisanje pjesama o znamenitim simbolima grada Splita razvijajući na taj način ljubav prema njima, a Marjan je zasigurno jedan od njegovih najljepših simbola.

 

Pisma Marjanu

Ti si ka kruna ovoga mista

Sa svakim danom puniš nam pluća

Tvoja lipota na suncu blista

Ti si lanterna, ti si nam kuća

 

Ti si ka sve boje ča svitu su znane

I svaki miris koji nas prati

Ti si ka melem, ti ličiš rane

Ti si sve ono ča more se dati

 

Jubin te borove koji te kite

Letin i vraćan se ka da san tica

S tobom san čovik, a opet dite

Marjane lipi, sritna mi smo dica.

 

Josip Vukušić

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.