Hrvatski radio

Radio Split

'Kad otvorim oči' i "Zvjerka" pobjednici stručnog suda Festivala

11.06.2016.

21:13

Autor: MH

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Žiri u sastav Thanos Anastopoulos (Grčka), Kristina Balaban (Češka) i Goran Marković (Hrvatska) odlučili su kako je najbolji film devetog Festivala mediteranskog filma Split 'Kad otvorim oči' redateljice Leyle Bouzid (Tunis), a posebno priznanje dobio je film 'Mahnitost' (Emin Alper, Turska).

 

Obrazloženje žirija:
„Jedan od prikazanih filmova se zaista istaknuo i svi troje smo se složili da bi mogao dobiti nagradu, ali kako je već primio značajna priznanja, odlučili smo priliku pružiti dvama ostalim filmovima koji su nas potakli na zanimljivu i plodonosnu raspravu. Odlučili smo odati posebno priznanje turskom filmu 'Mahnitost' Emin Alpera zbog zaista prožimajućeg iskustva koji nam je ostavio dugotrajan dojam osobe i društva u stalnom strahu, tjeskobi i izolaciji.

Konačno, odlučili smo glavnu nagradu dati filmu 'Kad otvorim oči', prvijencu Leyle Bouzid, u kojem portretira mladu djevojku u Tunisu. Film prati njeno odrastanje tijekom kojeg se suočava s osobnim i političkim izborima koji na koncu vode do gubitka nevinosti glavnog lika, kao i društva koje je okružuje. U takvim vremenima ne prestaju odjekivati završne riječi filma: 'Nemojte prestati pjevati!'

Željeli bi se zahvaliti direktoru Alenu Munitiću i cijeloj ekipi Festivala na njihovom gostoprimstvu i ovoj bogatoj i prekrasnoj selekciji koja fino balansira između stvarnosti i dokumentarnog, drame i komedije, osobnih priča i socijalnih pitanja. Izbor je bio velik i mnogo je dobrih filmova, stoga vam hvala još jednom na ovom divnom iskustvu.“

 

NAGRADE PUBLIKE 

Po glasovima publike najbolji dugometražni film ovogodišnjeg FMFS-a je francuski "Priče s asfalta" Samuela Benchetrita, najvišu ocjenu od 'Ješki', programa kratkometražnog hrvatskog filma dobio je "Ritki zrak" Šimuna Šituma, a u konkurenciji međunarodnih kratkometražnih filmova po mišljenju splitske publike pobjedu je zaslužio animirani "Life With Herman H. Rott" redateljice Chintis Lundgren, nastao u estonsko-hrvatskoj koprodukciji.


JEŠKE (kratkometražni hrvatski program)

Najbolja 'Ješka', kratki hrvatski film, po mišljenju stručnog žirija u sastavu Jelena Novaković, Miro Nikolić i Leopold Botteri, je 'Zvjerka' redateljice Daine Oniunas Pusić.

Film 'Zvjerka', redateljice Daine Oniunas Pusić, pobjednik je programa 'Ješke' ovogodišnjeg Festivala mediteranskog filma Split, dok posebna priznanja žirija idu filmovima 'Kino otok' Ivana Ramljaka i 'Nas dva' Andrije Mardešića. Oniunas Pusić pripala je i novčana nagradu u iznosu od 6000 kuna, koju sponzorira splitska tvrtka 'Uje' u kojoj je danas i održana objava pobjednika ovog programa u kojem se prikazuju kratki hrvatski filmovi.

 

Predstavljen je i novi projekt, kojim će se u sklopu FMFS-a poticati stvaralaštvo mladih splitskih neafirmiranih redatelja.

 

- Ove godine slavimo deset godina i zaključili smo da je vrijeme da postanemo društveno odgovorni. Hajduku naš doprinos ne bi bio dovoljan ni za dnevnicu igrača s klupe, a budžeti u kulturi znatno su bliži našim mogućnostima i afinitetima. Podržavat ćemo isključivo izvrsnost, a Festival mediteranskog filma i projekti koje ovi ljudi grade najbolji su primjer Splita kakav želimo – objasnio je svoju odluku Leopold Botteri iz 'Uja'.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.