Hrvatski radio

Radio Split

Katine humorističke priče iz Dalmatinske zagore

10.06.2023.

10:29

Autor: HRT Radio Split

Šesta knjiga RAZBUCABA DOTA vrgoračke autorice Kate Lendić bit će predstavljena u ponedjeljak, 12. lipnja 2023. u 18 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu.

U programu sudjeluju moderatorica Adriana Turić Ercegm Ana Šalinović, Antonija Galić i Mladen Vuković, ulomke iz knjige čitat će Mira Antonijević, glazbena pratnja na gitari - Deni Erceg.

Knjiga u izdanju zagrebačke kuće Bijakova sastoji se od većega broja tematskih poluautobiografskih crtica ili priča, kako ih sama autorica naziva. Mogli bismo reći da je takva književna forma u skladu sa suvremenim književnim trendovima kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, o čemu svjedoče najrecentnije knjige prevedene u nas s anglosaksonskog govornoga područja. Međutim, ono što je još važnije, Kata je Lendić na taj način uspjela uhvatiti duh vremena u svoju mrežu orginalnih zapažanja i opisa. Dobar dio njezinih pričica napisan je u dijalektu Katina kraja što njezinoj prozi još više daje pečat autentičnosti i izvornosti.

O autorici:

Kata Lendić svoj životni put počinje u Medovu docu 1951. Škrt kamen i okruženje odredilo je daljnji nastavak života u drugom dijelu zagore, Vrgorcu, gdje je zasnovala obitelj i živi do danas. Ljubav prema pisanju, prožimala je sve godine, a tek zadnjih nekoliko godina se odvažila na izdavanje svojih djela:

- 2011. zbirka poezije i proze Lijeva, desna, jedan, dva

- 2012. Pura-šampanjac, kavijar-varenika

- 2014. zbirka poezije Divljino moja, nježna, baršunasta

- 2017. zbirka poezije Tkanica snova

- 2020. zbirka poezije Ogrtač od paučine

- 2021. proza Razbucana dota

Kata Lendić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.