Hrvatski radio

Radio Split

Kiparsko blago Branka Ivankovića Mite

30.04.2022.

07:27

Autor: Branko Dobrota, HRT Radio Split

Branko Ivanković Mito sa svojim remek djelom Raspelo

Branko Ivanković Mito sa svojim remek djelom Raspelo

Foto: Privatna zbirka / Privatna zbirka

Autor vjerojatno najvećeg drvenog raspela na svijetu, izrađenog od jednog komada orahovog drveta na križu visine 9,10 metara, s Isusovim raspećem raspona tri metra i visine 2,20 metara, izradio je samouki kipar i slikar Branko Ivanković Mito, iz mjesta Bila kod Livna, gdje u svojoj galeriji i voćnjaku od 2011. priređuje jedinu međunarodnu žensku likovnu koloniju tradicijske umjetnosti na kojoj sudjeluju samo umjetnice.


Motivi Brankovih radova su uglavnom sakralni, imao je dvadesetak samostalnih izložbi slika, a portrete svetaca u drvu izlagao i u Splitu i Kaštelima. Radio je raspela u prigodi dvaju pohoda pape Ivana II. u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, a čak pet njegovih djela nalazi se u muzeju u Vatikanu.

Branko je počeo rezbariti drvo u četrdesetoj godini, tijekom rata, i u proteklih tridesetak godina izradio je brojna umjetnička djela koja se nalaze diljem svijeta. Napisao je i oko 200 pjesama, izbor možda uskoro i ukoriči. 

Evo što je o svom radu za HTV kazao Branko Ivanković Mito:


Branko Ivanković Mito

Branko Ivanković Mito

Branko Ivanković Mito

Foto: HRT / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.