Hrvatski radio

Radio Split

Kiparsko-likovna kolonija za 1500-godišnju maslinu

12.10.2018.

14:03

Autor: Mladen Vuković

Kiparsko-likovna kolonija za 1500-godišnju maslinu

Kiparsko-likovna kolonija za 1500-godišnju maslinu

Foto: - / -

Na Svjetski dan hrane u godini Europske kulturne baštine koja se obilježava pod sloganom „Naša baština: spoj prošlosti i budućnosti“ u Kaštelima će se prvi put održati kiparsko-slikarska kolonija „1500 godina stara kaštelanska maslina – zaštićeni spomenik prirode – Kaštela 2018.“

u organizaciji Grada Kaštela, TZ Kaštela, Muzeja Kaštela, Bijaća društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela , udruge Šušur i udruge maslinara Mastrinka.

Pet poznatih hrvatskih kipara na prostoru gdje raste 1500 godina stara maslina izrađivat će skulpture od grana ovog jedinstvenog primjera masline u Hrvatskoj koja je spomenikom prirode proglašena 1990. g. – rijetki primjerci drveta. Grane su prema preporuci „Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša Split“ zbog statike i njenog očuvanja odrezane 2012.-2015. godine. U isto vrijeme pet hrvatskih slikara stvarat će svoja djela na temu iste.Voditelj kolonije je akademski kipar Vene Jerković.

Cilj je Europske godine kulturne baštine potaknuti više ljudi na otkrivanje i istraživanje europske kulturne baštine te ojačati osjećaj pripadnosti zajedničkom europskom prostoru, stoga ovim projektom želimo pridonijeti podizanju svijesti mladih, šire populacije građana te turista o značaju kaštelanskih znamenitosti. S obzirom da je otvrđena njena jedinstvenost i različitost može se smatrati autohtonim, odnosno, izvornim kaštelanskim stablom koje je već dugo simbol maslinarstva i kulture Kaštela, grada u kojem se po prvi puta spominje hrvatsko ime „Ja Trpimir, potpomognut milošću Božjom knez Hrvata...“ Trpimirova darovnica, 4. ožujka 852.

Tradicija uzgoja masline i proizvodnja ulja dio su bogate baštine ovog kraja stoga u godini kada Hrvatska obilježava 25. obljetnicu primanja u članstvo Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda za vrijeme kolonije biti će upriličen i sajam maslinova ulja i proizvoda od maslina.

Kolonija će trajati četiri dana u vremenu od 10 do 17 sati i biti će otvorena za javnost te će se posjetitelji moći pobliže upoznati s ovim jedinstvenim primjerkom jednog od najstarijih stabala masline u Hrvatskoj koja je očuvana sve do danas i svjedoči o kulturi i poljoprivredi ovog kraja koje je otkrićem Kaštelanskog crljenka, kao sinonima svjetski poznate vinske sorte Zinfandel učinilo grad Kaštela jednim od najpoznatijih vinskih desitancija u svijetu. Gdje je vino i maslina – tu je i kultura, govorili su stari Grci.

Radovi nastali na koloniji bit će izloženi 19. listopada uz prigodni program. Istoga dana u jutarnjim satima održat će se berba ove stare kaštelanske ljepotice simbola dugovječnosti, plodnosti, mira , blagoslova i Mediterana.

PROGRAM: 16. 10. 10.00h - snimanje milenijske fotografije

12 - 17h – kiparsko-slikarska kolonija

 

17. 10. 10 - 17h - kiparsko-slikarska kolonija

- izložba nagrađenih radova od stare masline na Noćnjaku

 

18. 10. 10- 17h - kiparsko-slikarska kolonija

- Sajam maslinovog ulja i proizvoda od masline

- prigodni program

 

19. 10. 10.00h - kiparsko-slikarska kolonija

- berba stare masline

17.00h - izložba nastalih radova na kiparsko-slikarskoj koloniji Kaštela 2018.

- prigodni program

U Kaštel Štafiliću raste maslina (olea europea) koja je prema službenim procjenama stara preko 1500 godina i spomenikom prirode proglašena je 1990 godine – rijetki primjerci drveta, Kaštelani je zovu Perišićeva mastrinka. O njenom podrijetku postoji više teorija, ali zasigurno je ostatak s nekog poljoprivrednog dobra tih davnih vremena.

Maslina spada u sortu uljarica i ima sitne listove i plodove. Sustav korijenja je razvila u prostoru od 100 metara, obujam cijelog debla joj je 10 metara, a glavnog 6, površina krošnje iznosi 129 m2, a visina 10 metara. Urod se prerađuje u maslinovo ulje koje, u replikama staklenih rimskih balzamarija, predstavlja autohtoni kaštelanski suvenir, kao i radovi izrađeni od njenih grana. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.