Hrvatski radio

Radio Split

Kiparsko-slikarska kolonija u čast stare masline

20.07.2020.

09:42

Autor: MV

Kiparsko-slikarska kolonija u čast stare masline

Kiparsko-slikarska kolonija u čast stare masline

Foto: - / -

U Kaštel Štafiliću u petak 24. srpnja održat će se 3. Kiparsko-slikarska kolonija „1500 godina stara kaštelanska maslina – zaštićeni spomenik prirode – Kaštela 2020.“ u organizaciji udruge Šušur i suorganizaciji Grada Kaštela, Turističke zajednice Kaštela,

Društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela  Bijaći i udruge maslinara Mastrinka.

Hrvatski kipari Antea Biskupović, Martina Lučin, Duje Botteri, Zrinka Ružičić, Manuela Pauk, Vice Glibota,izrađivat će skulpture od grana ovog jedinstvenog primjera masline u Hrvatskoj koja je spomenikom prirode proglašena 1990. g. – rijetki primjerci drveta. Grane su prema preporuci „Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša Split“ zbog statike i njenog očuvanja odrezane 2012.-2015. godine.Voditelj kolonije je akademski kipar Vene Jerković.

Ovim projektom želimo pridonijeti podizanju svijesti mladih, šire populacije građana te turista o značaju kaštelanskih znamenitosti. S obzirom da je utvrđena starost ovog jedinstvenog primjerka drveta te da je utvrđena njena jedinstvenost i različitost može se smatrati autohtonim, odnosno, izvornim kaštelanskim stablom koje je već dugo simbol maslinarstva i kulture Kaštela, grada u kojem se po prvi puta spominje hrvatsko ime „Ja Trpimir, potpomognut milošću Božjom knez Hrvata...“ Trpimirova darovnica, 4. ožujka 852.

Tradicija uzgoja masline i proizvodnja ulja dio su bogate baštine ovog kraja stoga u godini kada Hrvatska obilježava 27. obljetnicu primanja u članstvo Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda za vrijeme kolonije biti će upriličena i izložba maslinova ulja i proizvoda od maslina, kao i dosad izrađeni radovi od 1500 godina Stare masline kao i čaja od listova ove masline.

Kolonija će zbog epidemioloških mjera ove godine trajati jedan dan u vremenu od 18 do 21 sat i bit će otvorena za javnost te će se posjetitelji moći pobliže upoznati s ovim jedinstvenim primjerkom jednog od najstarijih stabala masline u Hrvatskoj koja je očuvana sve do danas i svjedoči o kulturi i poljoprivredi ovog kraja koje je otkrićem Kaštelanskog crljenka, kao sinonima svjetski poznate vinske sorte Zinfandel učinilo grad Kaštela jednim od najpoznatijih vinskih desitancija u svijetu. Gdje je vino i maslina – tu je i kultura, govorili su stari Grci.

Nastali radovi na kooniji u protekle dvije godine bit će izloženi 24. srpnja uz prigodni program, radovi stare kaštelanske ljepotice simbola dugovječnosti, plodnosti, mira, blagoslova i Mediterana.

PROGRAM:

24. 07. 1930h - Kaštel štafilić, kod stare malsine, svečano otvaranje Kiparsko-slikarske kolonije „1500 godina stara kaštelanska maslina – zaštićeni spomenik prirode“ Kaštela 2020., uz prigodni program

- izložba nagrađenih radova od 1500 godina stare masline na međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara „Noćnjak“

- izložba nastalih radova na kiparsko-slikarskoj koloniji 2018. i 2019. g.

- izložba maslinovog ulja i proizvoda od masline; čaj od listova masline, kruh, likeri, suveniri...

Evo što nam je rekla koordinatorica kolonije Željka Perdić:

 

 

Željka Perdić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.