Hrvatski radio

Radio Split

Klapa Trogir proslavila pedeseti rođendan

23.08.2016.

12:37

Autor: Mariola Milardović Perić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Klapa Trogir održala je u svome gradu prigodni koncert u povodu pola stoljeća djelovanja. Klapa , starija i od Omiškog festivala, s kojeg je i odnijela najviše nagrada, za svečarski koncert odabrala je renesansno okružje Kneževa dvora

Uskim nasvođenim ulicama, pod romaničkim, gotičkim i renesansnim prozorima i balkonima tihih trgova starodrevnog Trogira, oduvijek je odzvanjala pjesma težaka, ribara i pomoraca. Njena sjetna ili rustična melodija čudesno se razlijegala gradom okamenjene prošlosti. Trogirski dalmatinski narodni napjevi izviru iz životne svakodnevnice primorskog čovjeka čije tragove nalazimo ukorijenjene još u vjekovnom pjevu pučkih bratovština srednjovjekovnih crkava. Iz takve sredine iznikla je prije pola stoljeća klapa Trogir.Veličina i zasluga klape Trogir jest u tome što je svojom kvalitetom pjevanja, a posebno odnosom prema pjevanoj tradiciji svoga kraja, uspjela dokazati da je moguće pjevati na gotovo akademskoj razini, a da se pri tom sačuva prikladna atmosfera tradicionalnog napjeva. Upravo te napjeve, koje su u dobroj mjeri sakupljali i sami članovi klape, sačuvali su od zaborava i objavili na svojim nosačima zvuka i tiskanim zbirkama pjesama. Danas su ti napjevi nezaobilazna literatura gotovo svim klapama.Klapom su dirigirali vodeći umjetnički glazbeni stručnjaci. Josip Veršić, Silvije Bombardelli, Nikolaj Žličar, Nikola Buble, Ljubo Stipišić, Joško Ćaleta, Duško Tambača, Vladan Vuletin i drugi. Klapa je bila poput obitelji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.