Hrvatski radio

Radio Split

Klape Vinčace i Mriža pobjednici jubilarnog omiškog Festivala

23.07.2016.

23:19

Autor: Eduard Gracin

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prošlogodišnji pobjednici prema ocjeni žirija, klapa Vinčace, ponovno je pobijedila u istoj kategoriji. Publici se najviše svidjela splitska klapa Mriža koja je osvojila i treću nagradu struke. Drugo mjesto osvojili su Bunari iz Vodica, a treće splitska Contra koja je druga prema ocjeni žirija

U završnoj večeri nastupilo je 12 muških klapa koje su pravo sudjelovanja stekle nastupom na izbornim večerima održanim od 7.- 9.- srpnja u Omišu.  
Jubilarno izdanje Festivala održano je pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike, Kolinde Grabar Kitarović koja je nazočila završnoj večeri. U kratkom, pozdravnom govoru istaknula je važnost Festivala, a potom je uručila odlikovanja članovima legendarne splitske klape Lučica - Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos u promociji glazbene kulture i klapskog pjevanja, njegovanja i očuvanju tradicijskih i pučkih vrijednosti od zaborava, a u prigodi 50 godina kontinuiranog pjevanja i nastupanja u nepromijenjenom sastavu. Potom je uručila Povelju Republike Hrvatske članovima klape Ošjak iz Vela luke u povodu 40 godina umjetničkog rada i djelovanja. Oni će ovaj jubilej proslaviti 30. srpnja 2016. velikim koncertom u Vela luci.


Na koncu možemo kazati kako je završna večer muških klapa bila pravi glazbeni spektakl u kojem su uživali brojni gledatelji na omiškom Trgu Svetog Mihovila kao i gledatelji i slušatelji Hrvatske radiotelevizije u izravnom prijenosu.
Jubilarno izdanje omiškog Festivala u protekla 2 mjeseca održavanja, opravdalo je očekivanja brojnih ljubitelja dalmatinskog klapskog pjevanja koje je od 4. prosinca 2012. postalo i nematerijalno kulturno dobro čovječanstva.

NAGRADE ZAVRŠNE VEČERI MUŠKIH KLAPA JUBILARNOG, 50.-TOG FESTIVALA DALMATINSKIH KLAPA - OMIŠ 2016:

1. nagrada stručnog ocjenjivačkog suda: Vinčace - Novi vinodolski

2. nagrada stručnog ocjenjivačkog suda: Contra - Split

3. nagrada stručnog ocjenjivačkog suda: Mriža - Split

 

1. nagrada publike: Mriža - Split

2. nagrada publike:  Bunari - Vodice

3. nagrada publike: Contra - Split

 

najbolji debitanti: Stine - Zagreb

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.