Hrvatski radio

Radio Split

Knjiga "Batili su ocean" o iseljenim Podgoranima

18.10.2019.

09:56

Autor: Mladen Vuković

Knjiga "Batili su ocean" o iseljenim Podgoranima

Knjiga "Batili su ocean" o iseljenim Podgoranima

Foto: - / -

Predstavljanje knjige "BATILI SU OCEAN - U potrazi za izgubljenim Podgoranima" publicistkinje Smiljane Šunde, u nakladi Hrvatske Matice iseljenika, bit će u ponedjeljak 21. listopada 2019. u 18 sati u Hrvatskom pomorskom muzeju u tvrđavi Gripe u Splitu.

O knjizi će govoriti prof. dr. sc. Mladenko Domazet, dr. sc. Ivana Kurtović Budja i autorica Smiljana Šunde, donedavno novinarka Hrvatskog radija.

Program vodi ravnateljica Hrvatskoga pomorskog muzeja dr. sc. Danka Radić. U prigodnom programu nastupiti će TRIO UZORITE.

Knjiga na 831 stranici otkriva dinamiku društvenih događaja u Hrvatskoj i Dalmaciji odnosno Makarskom primorju na prijelazu 19. u 20 stoljeće. Autorica se bavi poviješću hrvatskoga iseljeništva u Australiji i Novom Zelandu, a iz Podgore u razdoblju od stotinjak godina iselilo se 1300 stanovnika, od kojih se njih tek oko 280 njih vratio natrag u Podgoru. Uz roditelje u punoj životnoj snazi iseljavala se i malodobna djeca.
 
Osim podataka u knjizi je objavljeno i sedamdesetak iseljeničkih priča među kojima su i mnoge priče o brakovima na daljinu, riječ je o ženama koje su ne poznajući svoje buduće muževe, nakon dopisivanja i pregovora putovale brodovima do daleke Australije i Novoga Zelanda kako bi se udale za svoje buduće muževe.

Šunde se posebno u svom istraživanju usredotočila na 57 podgorskih rodova, čija su rodovska stabla obilježena s 20 do 40, a pojedina čak i s više od 120 iseljenika, koji su među prvima doseljavali često i u sjeverni močvarni dio Novog Zelanda i kopali fosilnu smolu ili gumu endemskih kauri-stabala, što je bio mukotrpan, ali vrlo unosan posao. Dvojica Podgorana iz obitelji Dean pronašla su najveći komad kauri-gume, težak 84 kg, koji se danas nalazi u Muzeju kauri-gume. Hrvati su u Novom Zelandu poslije Prvoga svjetskog rata utemeljili su do tada nepoznato oceansko ribarstvo i ribarsku industriju, a utemeljitelji su bili upravo Podgorani, koji su se istaknuli i u vinogradarsvu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.