Hrvatski radio

Radio Split

Književno djelo Vladana Desnice i Split

14.03.2017.

16:15

Autor: Miranda Hrabar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Filozofskom fakultetu u Splitu prošlog je tjedna održan stručni skup "Vladan Desnica i Split" posvećen suvremenim recepcijama njegova umjetničkog stvaralaštva, posebice vrednovanju Desnice (1905. - 1967.) kao mediteranskog pisca, koji je svoja važnija djela pisao dok je živio u Splitu..

Uvelike nepoznat i nedovoljno istražen izvan stručnih i znanstvenih krugova, Desnica je veliki dio svoga života proveo u Splitu koji je bio domaćin skupu u godini u kojoj se obilježava pedeseta obljetnica autorove smrti.

Povod za susret bio je i tiskanje Zbornika radova s Desničinih susreta 2014. i 2015. godine, koji su otkrili najnovije spoznaje o Splitu između dva svjetska rata, ali i o Desnici - široj javnosti najpoznatijeg po romanu "Proljeća Ivana Galeba".

Organizatori skupa su Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Splitu, u suradnji sa splitskim ogrankom Hrvatskog društva pisaca. Priču donosi Miranda Hrabar:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.