Hrvatski radio

Radio Split

Koncert božićnih pjesama u HNK Split

21.12.2017.

09:31

Autor: RS, HNK Split

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbor Hrvatskog narodnog kazališta Split i Orkestar Hrvatske ratne mornarice u subotu 23. prosinca u 20 sati na sceni HNK Split izvest će Božićni koncert. Izvedbom hrvatskih i svjetskih božićnih pjesama će ravnati maestro Tonći Ćićerić, solisti su Antonija Teskera, Saša Jakelić i Ana Opačak.

Program je sastavljen od prigodnih božićnih pjesama u rasponu od Händelove Joy to the World, Adamove Cantique de Noël do uobičajenih standarda kao što su  Berlinov White Christmas, tradicionalnih pjesama Adeste fideles O, Happy Day do obrada nešto novijih popularnih naslova kao što su Happy Xmass (War is Over) Johna Lennona ili Feliz Navidad Jose Feliciana.

Tonći Ćićerić surađivao je kao dirigent s opernim orkestrima u Zagrebu i Splitu, Hrvatskim komornim orkestrom, Orkestrom Hrvatske vojske, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i Simfonijskim orkestrom Mostar. Umjetnički je ravnatelj i dirigent Gradske glazbe Solin, s kojom je osvojio brojne nagrade na domaćim i inozemnim natjecanjima, a od 2012. dirigent je Orkestra Hrvatske ratne mornarice. Na XXV. natjecaju hrvatskih puhačkih orkestara 2011. dobio je Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju interpretaciju skladbe hrvatskog skladatelja, a 2013. proglašen je najboljim dirigentom srednjeeuropskog natjecanja puhačkih orkestara Mitteleuropa Blasmusikfest u Splitu. Bavi se skladateljskim i aranžerskim radom, za što je nagrađivan u zemlji i inozemstvu.

Orkestar Hrvatske ratne mornarice  osnovan je 1991. u Splitu i baštinik je stoljetne tradicije puhačkih orkestara na širem dalmatinskom području. Utemeljen je u danima Domovinskog rata, da bi u tim okolnostima pridonio identitetu i profiliranju svih pozitivnih i humanih stremljenja, izrastavši do danas u istaknutog promicatelja kulturnog života sredine u kojoj je ponikao. Od 2008. godine Orkestar HRM djeluje u sastavu Orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske. . Stotine ostvarenih koncerata i ne manje drugih izvedbi, svjedoče o reputaciji Orkestra i daju čvrsta jamstva i nedvojbeno povjerenje u budućnost ovog elitnog mornaričkog glazbenog tijela. Zapovjednik Orkestra Hrvatske ratne mornarice je satnik Milan Milas, a dirigent mo. Tonći Ćićerić.

Antonija Teskera solistica je Opere HNK Split. Dobitnica je nekoliko nagrada od kojih treba istaknuti I. državnu nagradu u IV. kategoriji, disciplini pjevanje, na 47. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa 2009. godine u Dubrovniku. Na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu 2014. magistrirala je solo pjevanje. U HNK Split debitira iste godine u Puccinijevoj operi Suor Angelica, a nakon toga ostvaruje uloge u operama i operetama HNK Split čija je solistica od siječnja 2015.

Saša Jakelić kroz više od dva desetljeća pjevačke karijere bavi se pop, opernom i klapskom glazbom. Član je stalnog ansambla zbora opere HNK Split. Za njegovo operno vokalno usavršavanje zaslužan je  između ostalih i jedan od najvećih tenora svih vremena Carlo Bergonzi. Do sada je pjevao brojne operne i operetne solističke tenorske uloge u predstavama HNK Split. Često surađuje s gradskom glazbom 'Zvonimir' (Solin) te orkestrom HRM u big band formacijama.

Ana Opačak profesionalno se bavi glazbom duži niz godina, a široj publici poznatija je postala nakon sudjelovanja u  prvoj sezoni HRT-ovog glazbenog tv showa "The Voice - Najljepši glas Hrvatske" koji završava kao polufinalistica. Nakon toga potpisuje ugovor s diskografskom kućom Aquarius Records i započinje suradnju s autorskim timom koji potpisuje sve pjesme s njezinog prvog samostalnog albuma. Uspješne nastupe ostvarila je i na brojnim renomiranim glazbenim festivalima i manifestacijama. Ostvarila je brojne televizijske nastupe, ali i zapažene suradnje i nastupe s glazbenicima poput Gibonnija, Doris Dragović, Tereze Kesovije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.