Hrvatski radio

Radio Split

Konzervatorska nagrada "Andrić" Tomislavu Marasoviću

22.07.2015.

14:30

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dobitnik Nagrade "Vicko Andrić" za životno djelo ugledni je profesor Tomislav Marasović, koji je izvanrednim doprinosom i radom na zaštiti kulturne baštine obilježio vrijeme u kojem je djelovao, a njegova djela ostaju trajno dobro Republike Hrvatske, izvijestilo je Ministarstvo kulture RH.

"Iako je profesor Marasović u 86. godini još uvijek aktivan i produktivan znanstvenik, njegovo golemo djelo u domeni zaštite kulturne baštine je zaključeno i moguće ga je valorizirati kao izniman doprinos teoriji, edukaciji i konzervatorskoj praksi u Hrvatskoj, ali i na širem internacionalnom planu", ističe se u obrazloženju Odbora te nagrade.
Marasović pripada nestorima klasične generacije naših ponajboljih stručnjaka u domeni zaštite baštine, pa mu stoga Nagrada "Vicko Andrić" za životno djelo zasluženo pripada, dodaje se.
Taj je istaknuti znanstvenik radio na fakultetima u Zagrebu, Zadru i Splitu, a kao gostujući profesor predavao je o istraživanju i zaštiti spomenika, s naglaskom na hrvatsku baštinu, u SAD-u i diljem Europe. Težište interesa mu je Dioklecijanova palača, koja je i velikim dijelom njegovim zaslugama upisana na Listu svjetske baštine UNESCO-a, a fokusira se i na istraživanja povijesnih urbanih cjelina Dalmacije te predromaničke arhitekture.
Objavio je nekoliko stotina znanstvenih i stručnih članaka te čak šezdesetak knjiga, od popularizacijskih formata poput vodiča do znanstvenih monografija najviše razine. Krunu Marasovićeva publicističkog opusa predstavlja recentna edicija "Dalmatia praeromanica l-IV", u kojoj na oko 2500 stranica elaborira ukupan korpus hrvatskih predromaničkih spomenika.
Uz istraživački i publicistički rad, važan je njegov prinos na području poslijediplomskog studija Graditeljsko naslijeđe u Splitu, kojemu je 1975. bio jedan od osnivača, i na kojemu je vodio ključne kolegije s područja zaštite baštine, dok je njegov rad u međunarodnim tijelima vezanima uz zaštitu spomenika, ICCROM-u i ICOMOS-u, omogućio afirmaciju hrvatske baštine i dotok novih konzervatorsko-restauratorskih znanja.

Nagrade "Vicko Andrić" dodijelit će se 28. rujna u Muzeju Mimara, u sklopu obilježavanja Dana Europske baštine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.