Hrvatski radio

Radio Split

Korčulanski jedrenjaci - kronologija ishodišta hrvatske brodogradnje

28.06.2021.

08:03

Autor: Zoran Vukičević

Korčulanski jedrenjaci - kronologija  ishodišta hrvatske  brodogradnje

Korčulanski jedrenjaci - kronologija ishodišta hrvatske brodogradnje

Foto: - / -

U splitskom Pomorskom muzeju 24. lipnja predstavljena je knjiga "Korčulanski jedrenjaci" autorice Tee Marinović. Napisana kao ljetopis, knjiga obrađuje povijesnu drvenu brodogradnju i pomorstvo od 13. stoljeća do danas.

Drvena brodogradnja je pozicionirala otok Korčulu kao jedno od najvažnijih centara pomorstva na Jadranu. Korčula je izvor, ishodište brodograđevne tradicije na Jadranu koju su širili i na druga mjesta, ali danas na Korčuli nema ni jednog navoza.

Tea Marinović, iznimno aktivna pri udruzi koja njeguje baštinu drvene brodogradnje, godinama je prikupljala materijale i zaronila duboko u tršćanske, bečke, splitske, zagrebačke i bokeljske arhive i na više od 500 stranica, uz faktografiju i bogate ilustracije, vratila u kolektivnu memoriju, čak i Korčulanima, ono što je zaboravljeno. I njezina obitelj dio je te velike hrvatske priće, pojasnila nam je u razgovoru za Pomorsku večer koja se 21. lipnja emitirala iz splitskog studija:   

Tea Marinović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.