Hrvatski radio

Radio Split

Krcina i naša "Malena mista"

19.05.2021.

17:43

Autor: Mladen Vuković

Krcina i naša   "Malena mista"

Krcina i naša "Malena mista"

Foto: - / -

U izdanju Splitsko-dalmatinske županije objavljena je knjiga "Malena mista Moje županije" iz pera splitskog publicista Stipe Krce, rodom iz Jabuke kod Trilja, koji objavljuje tekstove u brojnim našim listovima. Nedavno mu je tiskan i humoristični roman "Alajbegova slama" (Naklada Bošković, 2021.).

100 izabranih reportaža objavljenih još krajem prošlog stoljeća u Slobodnoj Dalmaciji, u ciklusu Malena mjesta srca moga, objavio je 2006. u istoimenoj knjizi s tim tinovskim stihom. Od tada je objavio još 13 knjiga pjesama, putopisa, proze i humorističnih romana.

Njegov petnaesti knjiški naslov je Malena mista Moje županije u kojoj je sabrao 33 svoje reportaže objavljene u podlistku Moja županija, mjesečnom prilogu o vijestima iz Splitsko-dalmatinske županije u dnevnim novinama Slobodna Dalmacija zadnje srijede u mjesecu.

Na 205 stranica velikog formata tekstovi su objavljivani od ožujka 2018. do ožujka 2021. i u njima su predstavljena 33 mjesta u Dalmatinskoj zagori, na obali i otocima, i svakom je posvećeno po 6 stranica Stipinih zapisa, s kolor fotografijama Vladimira Dugandžića. Stipe, "čovjek koji je shvatio brata čovjeka", kako ga je opisao jedan sugovornik, svojim okom i srcem hodočasti našim kamenom i zemljom, selima koja izumiru, pronalazi ljude, zapisuje njihove zanate i običaje, divani s posljednjim kovačima, kovačima, guslarima... Tako trga od zaborava uspomene na negdašnji bogati život u tim selima, i ovi će zapisi tijekom vremena imati sve veću dokumentarnu pa i etnografsku vrijednost.

Autorovi zapisi su riznica, mudroslovlja ljudi s kojima on razgovara, ali i njegovih dubokoumnih i mudrih zapažanja o njima - zapisat će u predgovoru knjizi dr. don Josip Dukić.

Evo što nam je Stipe Krce rekao o svojoj knjizi:

 

Stip Krce

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.