Hrvatski radio

Radio Split

"Lavovi Visa" najbolji na 6. Festivalu arheološkog filma

07.11.2020.

07:49

Autor: MHAS

"Lavovi Visa" najbolji na 6. Festivalu arheološkog filma

"Lavovi Visa" najbolji na 6. Festivalu arheološkog filma

Foto: - / -

Šesti Međunarodni festival arheološkog filma, na kojem sudjeluje 15 filmova iz 11 zemalja, otvorila je u srijedu 4. studenoga u Splitu ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek. Ovogodišnja specifičnost festivala koji se u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika održava bijenalno od 2010.,

jest činjenica da je iz velike muzejske dvorane, tradicionalnog mjesta održavanja, preseljen u virtualni svijet pa će publika trodnevno, šesto, izdanje festivala, umjesto u MHAS-u, moći pratiti on-line, iz svog doma. Program započinje otvaranjem u srijedu u 18 sati, isto vrijeme početka je i u četvrtak i petak, a svi se filmovi mogu pratiti u realnom vremenu na adresi: https://www.mhas-split.hr/.

Od ukupno 39 pristiglih filmova 15 ih je odabrano za službenu konkurenciju, osim dva hrvatska, tu su filmovi iz Francuske, Italije, Kine, Kanade, Portugala, Srbije, Crne Gore, te jedna koprodukcija Španjolske, Njemačke, Mađarske i Srbije.

Lada Laura, direktorica MFAF-a u najavnoj riječi naglašava: „Ovogodišnje 6. izdanje zaokružilo je 10 godina postojanja festivala, a kontinuitet održavanja potvrđuje nastojanja organizatora da ovaj bijenalni događaj postane tradicionalan festival ucrtan na kulturnoj karti grada Splita, ali i mnogo šire. Vrlo je dobro prihvaćen od strane domaće publike, kojoj je prvenstveno i namijenjen, ali je prepoznat i unutar zajednice europskih festivala te je kao takav postao neodvojiv od svog organizatora, Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika.“

Filmovi arheološke tematike i ove se godine bave krajnje zanimljivim temama koje pokrivaju teme od prapovijesti pa do novog doba, a geografski pričaju o arheološkim lokalitetima od sjevera Europe i Mediterana pa do do Afrike i Azije. Dokumentarni filmovi koje će publika online moći pratiti „uživo“ prema satnici događanja, ove godine govore o misteriju Neandertalca, moćnoj utvrdi u Arezzu koju je dao izgraditi Cosimo I de Medici, sanaciji umjetnina nakon razornih potresa u Italiji, o nedavno otkrivenom naselju iz mlađeg kamenog doba na ušću Tise u Dunav koje svjedoči da su naši preci bili znatno napredniji nego se donedavno mislili i o arhitektonskoj tradiciji Berbera, svijeta koji danas nestaje.

Za hrvatsku povijest i arheologiju zanimljiv je talijanski akcijsko-avanturistički dokumentarac

koji donosi priču o legendarnoj Viškoj bitci iz 1866. godine, ali i film o nikad otvorenoj izložbi o jednom od najvažnijih nalazišta željeznog doba, ne samo u Hrvatskoj: “Segestika i Siscija – naselje s početka povijesti”, rezultatu desetogodišnjeg istraživanja koju je, pred otvorenje, u zagrebačkom Arheološkom muzeju u ožujku onemogućio potres. Hrvatsku predstavlja i suvremena konzervatorska tema u filmu „Vrijeme nije pomoglo“ koji govori o reljefu „Vrata“ kojeg je 1984. godine izradio Branko Ružić kao sudionik likovne kolonije koju je organizirala Željezara Sisak, a koji je zbog zanemarivanja oštećen.

O raznolikosti tema kojima se bavi arheologija i ovaj festival svjedoče i kinesko-kanadska koprodukcija o tisućljetnoj tradiciji vodeničnog kola na Žutoj rijeci, portugalska priča o zagonetnom arheološkom nalazištu na kojem je otkrivena skupina rijetkih stela i menhira antropomorfnih crta lica, te dokumentarac o lončarima i majstorima keramike koji eksperimentiraju s oživljavanjem i ponovnim oblikovanjem posuda koje porijeklo imaju u brončanom dobu.

Čak osam filmova u konkurencijji već u protekloj godini nagrađivano je na međunarodnim festivalima što najbolje svjedoči o kvaliteti festivala.

Popratni program čine dva kratka dokumentarna filma o i izložbama MHAS-a: „Splitska vrata – Arheološka baština Brača i Šolte“ i „Numizmatička zbirka Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika“.

MFAF je jedini festival ove vrste u Hrvatskoj, a prvim izdanjem 2010. Split se pridružio nekolicini gradova koji dugi niz godina održavaju takve festivale u zemljama Europske unije.

Ukupno devet filmskih sati kroz tri dana bit će zaključen dodjelom nagrada stručnog ocjenjivačkog suda kojeg čine Daniel Rafaelić, povjesničar filma i filmski kritičar dr. sc. Tomislav Šeparović, muzejski savjetnik, prof. Diana Nenadić, filmska kritičarka, prof. Ante Rendić-Miočević, dugogodišnji ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu i predsjednik Hrvatskog arheološkog društva, i dr. sc. Lidija Petrić, redovna profesorica na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, Katedra za turizam i gospodarstvo.

Proglašenjem nagrada završio 6. međunarodni festival arheološkog filma u Splitu

Najbolji film šestog Međunarodnog festivala arheološkog filma, održanoga on-line, film je Lavovi Visa autora Nicole Bongiornoa iz Italije. Riječ je o akcijsko-avanturističkom dokumentarnom filmu koji donosi priču o legendarnoj Viškoj bitci iz 1866. godine, značajnoj u povijesti pomorstva jer je to prva velika pomorska bitka u kojoj su sudjelovali oklopni ratni brodovi i koja je u kontekstu talijanskog Risorgimenta pokrenula temeljne geopolitičke promjene u nekoliko europskih država.

Druga nagrada pripala je filmu Neandertalac, misterij špilje Bruniquel, francuskog autoraLuc-Henri Fagea, koji govori o tragovima neandertalca u francuskoj špilji i četverogodišnjem speleološko-arheološkom istraživanju koje je otkrilo mnoge tajne, a treću je dobio još jedan talijanski film, ArtQuake. Spašena umjetnost.AutorAndrea Calderone u ovom filmu progovara o sudbini umjetnosti nakon potresa i načinu na koji umjetnost može pomoći prebroditi traumu.

Između 15 filmova iz 11 zemalja najbolje je odabrao stručni ocjenjivački sud kojega su činili Daniel Rafaelić, povjesničar filma i filmski kritičar dr. sc. Tomislav Šeparović, muzejski savjetnik, prof. Diana Nenadić, filmska kritičarka, prof. Ante Rendić-Miočević, dugogodišnji ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu i predsjednik Hrvatskog arheološkog društva, i dr. sc. Lidija Petrić, redovna profesorica na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, Katedra za turizam i gospodarstvo.

Predsjednik ocjenjivačkog suda Daniel Rafaelić on-line se obratio publici kako bi objavio nagrade, naglasivši kako je s kolegama iz žirija „imao izuzetno tešku zadaću odabrati najboljeg od izuzetno dobrih filmova ove godine.“

Nagrade koje čine replike skulpture Vaska Lipovca Hrvatski kralj, čiji se original čuva u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, simbolično su uručili članovi žirija, a nagrađeni su na njima zahvalili u kratkim video prilozima.

Zahvaljujući na nagradi, autor prvonagrađenog filma o Viškoj bitci, Lavovi VisaNicolò Bongiorno rekao je: „Pokušali smo ispričati priču o bitci koja je razdvojila, na način da danas može ujediniti s pogledom u budućnost i mediteranski duh. Svima vam uistinu zahvaljujem, pogotovo ljudima otoka Visa, pjesništvu profesora Joška Božanića koji me istinski nadahnuo, kao pravi mediteranski duh koji sam upoznao i ponio u srcu boraveći i snimajući ovaj film i upoznavši ove divne ljude.”

Lada Laura, direktorica MFAF-a, na kraju je čestitala je nagrađenima, zahvalila publici koja je festival pratila on-line te medijima koji festival iz godine u godinu prate sve više. Zahvalila je i onima bez kojih festival ne bi bilo moguće realizirati, a to su ove godine bili Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Hrvatski audiovizualni centar, Splitsko-dalmatinska županija, Grad Split, Grad Kaštela i Francuski institut u Hrvatskoj. Na kraju je izrazila nadu kako će se na sljedećem festivalu, koji se održava bijenalno u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, filmove ponovno uživo pratiti publika i autori.


 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.