Hrvatski radio

Radio Split

Marjan na umjetničkim slikama

16.06.2019.

07:18

Autor: Mladen Vuković

Marjan na umjetničkim  slikama

Marjan na umjetničkim slikama

Foto: - / -

Muzej grada Splita priređuje izložbu „Marjan – što jest i tu je“ koja će biti otvorena u utorak, 18. lipnja 2019. godine u 20 sati, u Galeriji Emanuel Vidović. Idejni koncept izložbe osmislile su Branka Brekalo i Nela Žižić, a autorica i kustosica izložbe je Nela Žižić.

Stručni suradnici na izložbi su Sanja Brbora (književnost) i Siniša Vuković (glazba), a autori likovnog postava Helena Tresić Pavičić, Nela Žižić i Mirko Gelemanović.

Izložba je dogovorena kao dio projekta „Otkrivanje Marjana“ koji okuplja splitske kulturne i muzejske ustanove na istraživanju teme Marjana, a uključuje Javnu ustanovu Marjan, Muzej grada Splita, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika i Arheološki muzej u Splitu. Treća po redu u ciklusu izložbi o Marjanu bavi se Marjanom kao umjetničkom inspiracijom, a obuhvaća marjanske teme u slikarstvu, glazbi i književnosti. Ukazivanjem na činjenicu da je Marjan više stoljeća omiljeni motiv brojnih slikara, književnika i glazbenika želi se dati još jedan prilog osvještavanju građana Splita o svekolikim vrijednostima brda i Park-šume Marjan, kao i o potrebi njihove zaštite od daljnjih devastacija svih vrsta.

Kako se izložba odvija povodom obilježavanja šezdesetogodišnjice donošenja odluke o devastaciji Sustipanskog groblja, posvećena je Dušku Kečkemetu i Tonču Petrasovu Maroviću, splitskim intelektualcima koji su digli glas protiv tog bezumnog čina.

Izložba predstavlja izbor umjetničkih slika kojima je Marjan motiv ili tema, a obuhvaća 32 slike nastale od 19. stoljeća do današnjih dana. Književni i glazbeni dio, uz knjižnu građu i notne zapise, predstavljen je i multimedijom. Izložba uključuje i multimedijalnu instalaciju o Sustipanskom groblju, inače najzastupljenijoj marjanskoj temi u umjetničkim djelima. Autor multimedije je Ivan Perić, animaciju potpisuje Ivica Đapić, a dizajn zvuka Josip Rogošić - izvijestili su iz Muzeja grada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.