Hrvatski radio

Radio Split

Marušićev animirani film o pobačaju uzburkao Hrvatsku

12.04.2017.

08:54

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Splitu su sinoć svečano zatvoreni 13. Dani kršćanske kulture, a ovogodišnji je laureat nagrade "Andrija Buvina" za doprinos kršćanskoj kulturi britanski publicist Robin Harris, koji je između ostaloga prošle godine na engleskom i hrvatskom jeziku objavio biografiju o bl. Alojziju Stepincu.

Jedan od programa Dana kršćanske kulture bio je posvećen našem istaknutom autoru animiranih filmova i karikaturistu Jošku Marušiću, koji je nedavno u 3D tehnici snimio 15-minutni film "Zašto su došli vlakom", koji na neobičan umjetnički način propituje aktualnu društvenu temu pobačaja. Film su napale neke ženske udruge, a na portalu bitno.net već ga je pogledalo devedeset tisuća posjetitelja.

"Ja sam protiv abortusa, ali nisam za njegovu zabranu, već za dijalog, jer u takvim temama nema apsolutne istine" – kazao jer na tribini nakon filma Joško Marušić, diplomirani arhitekt i profesor na Akademiji filmske umjetnosti, koji dva ljetna mjeseca provodi u šestanovačkim Katunima.

O Šestanovačkom kulturnom ljetu, umjetničkoj provokaciji i karikaturi danas, filmu "Zašto su došli vlakom", u kojem je i slavonska pjesma "Đenka", Mladen Vuković razgovara s Joškom Marušićem:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.