Hrvatski radio

Radio Split

Matošićev mjuzikl Marul za zlatni jubilej

18.01.2021.

07:09

Autor: Mladen Vuković

Vedran Matošić, foto Mladen Vuković

Vedran Matošić, foto Mladen Vuković

Foto: - / -

Splitski turistički djelatnik i književnik Vedran Matošić objavio je tridesetak knjiga i turističkih vodiča o Dioklecijanovoj palači, Splitu i Dalmaciji. Predavač je i u Aspirinoj školi za turističke vodiče,

u predstavljanju naše kulturne baštine koristi povijesne činjenice, ali i u svoje priče uplete i poneku legendu ili anegdotu stvarajući osebujni „storiteling”, osobito zanimljiv turistima iz zapadnih zemalja.

Tako je nastala i njegova knjiga „Put u Povišta - priče iz srca Dalmacije za malu i veliku djecu” u kojoj je spojio povijest i maštu. Matošić trenutno piše veliku Kronologiju Dalmacije u stihu, a prije desetak godina objavio je i priče o tri ključne splitske povijesne osobe – svetom Dujmu, caru Dioklecijanu i pjesniku Marku Maruliću, prema kojima su nastale monodrame i mjuzikli.

Ukoliko pandemijski uvjete dopuste, ove godine trebao bi na pozornici splitskog HNK-a biti izveden pop mjuzikl „Marul” u povodu 500. obljetnice prvog tiskanja „Judite”, s glazbom Tomislava Mrduljaša, kaže u razgovoru s Mladenom Vukovićem pisac Vedran Matošić:

 

Matošić o Marulu

Judita (iz mjuzikla Matošić) - Goran Velić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.