Hrvatski radio

Radio Split

Merkel u karikaturi stigla na Lastovo

30.07.2013.

08:29

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Lastovu otvorena šesta izložba karikatura hrvatskih autora.

Angela Merkel nije stigla zadnjeg dana lipnja u Hrvatsku na proslavu ulaska u EU, ali jest na naš pučinski otok Lastovo na portretnoj karikaturi koju je nacrtao sesvetski karikaturist Davor Trgovčević. Uz njega, priznanja za portretnu karikaturu na ovgodišnjem šestom natječaju za hrvatske autore dobioje Krešimir Kveštek, a nagrađen je Roko Idžojtić. Festivalska tema je ekologija, prvom je nagradom ovjenčan Žarko Luetić, a priznanja su dobili Bruno Budrović i Živko Nimac.

Nakladnik Općina Lastovo objavila je katalog s 54 izabrane karikature iz pera 51 autora sa šeste izložbe koju je svečano otvorio novi načelnik Leo Katić, a svi turisti koji doplove do Lastova mogu je pogledati do konca rujna, a njezino je značenja veće od samih komično posloženih linija karikatura, budući da je Republika Hrvatska, nakon stoljeće i pol izdavačke tradicije, ostala bez stalnih humorističko-satiričnih listova pa se karikatura više nema gdje objaviti. Sve je spalo na dnevne karikaturističke komentare Srećka Puntarića Felixa u Večenjem listu i Joška Marušića u Slobodnoj Dalmaciji, te tjednim strip kaišima Nikole Listeša u Hrvatskom listu te Stiva Cinika u Hrvatskom tjedniku. Stoga je dobro da lastovska smotra otvara vrata najmlađim autorima, koji oraju negdje brusiti i čeličiti svoje likovne satiričke uratke.

Izložbu je prije šest godina utemeljio slavonsko-brodski karikaturist Svetislav Pinjuh, koji je - put laste na jug - doselio na Lastovo, i nakon gašenja festivala karikature u Blatu na susjednom otoku Korčuli, osigurao malu oazu gdje naši crtači "likovnih aforizama" mogu propitivati vrijednost svojih tuš uboda. Paradoksalno, osim Zagreba, jedini festivali karikature u Hrvatskoj održavaju se na otocima, postoji i Oscarfest u Osoru na Malom Lošinju, možda prisjećajući se nedavnih crnih komunističkih vremena kada se zbog karikature završavalo na - Golom otoku!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.