Hrvatski radio

Radio Split

Mia Dimšić osvojila 6 nagrada na jubilarnom Porinu

23.03.2018.

22:39

Autor: Eduard Gracin

Mia Dimšić i njeni suradnici pri dodjeli Porina za Album godine

Mia Dimšić i njeni suradnici pri dodjeli Porina za Album godine

Foto: - / -

Mia je osvojila 3 nagrade za album "Život nije siv" u najznačajnijim kategorijama - Album godine, Pop album i Pjesma godine. Njen Božićni album "Božićno jutro" osvojio je Porina u kategoriji popularne duhovne glazbe. Ostale nagrade dobili su njeni suradnici: za produkciju i omot albuma.

Mlada je Osječanka bila poprilično iznenađena kada je proglašena dobitnicom u kategoriji Pjesme godine za pjesmu "Bezimeni" s njenog prvog studijskog albuma "Život nije siv". Izjavila je da se zaista nije nadala u toj kategoriji. Za nju je ova jubilarna dodjela bila ispunjenje sna kada je tijekom popodnevnog dodjeljivanja nagrada izvan izravnog prijenosa dobila Porina za pop album godine. Pri njenom proglašavanju pobjednice u kategoriji Albuma godine Mia je samo ustala i došla do pozornice jer je emocije već potrošila u predhodnoj kategoriji. 

Osim Mie Dimšić, najviše je razloga za slavlje imao Pavao Mašić. Njegov album klasične glazbe "Pavao Mašić: Johann Sebastian Bach: Die Kunst der Fuge BWV 108; Contrapunctus 1" ukupno je zavrijedio 4 nagrade. Također su među najzadovoljnijima i članovi projekta Chui i Jazz orkestra HRT-a. Chui je ukupno osvojio 3 Porina, od kojih su 2 sa  Jazz orkestrom HRT-a. Radostan je bio i Željko Bebek - Osvojio je 2 nagrade - za album zabavne glazbe i za pjesmu "Ako voliš ovu ženu" koju je snimio u duetu s Oliverom Dragojevićem. 

Ovogodišnja, jubilarna dodjela hrvatskih glazbenih nagrada Porin je duže trajala kako bismo se u izravnom radijskom i televizijskom prijenosu u programima Hrvatske radiotelevizije prisjetili protekle 24 dodjele. Program je započeo kao i te 1994. u kristalnoj dvorani hotela "Kvarner" u Opatiji - s pjesmom "Cesarica". Bilo je mnogo simbolike u toj izvedbi koju su izveli članovi muških klapa Sinj i vodičkih Bunara te djevojke iz zagrebačkog Dišpeta. "Cesarici" je na prvoj dodjeli pripao Porin u kategoriji Hit godine i Pjesma godine. Prema njoj je nazvana dodjela hrvatske nagrade za Hit godine koja je ustanovljena prošle godine. Oliver Dragojević je bio jedan od 3 dobitnika na jubilarnoj ceremoniji Porina za životno djelo. Ujedno, Oliver je također u konkurenciji osvojio 2 nagrade - u već spomenutom duetu sa Željkom Bebekom i za najbolju mušku vokalnu izvedbu, za pjesmu "Rusulica" sa svojim producentom Elvisom Stanićem. Kako Oliver nije bio u mogućnosti zbog zdravstvenog stanja nazočiti dodjeli, publici se u Spaladium areni i slušateljima i gledateljima HRT-a obratio snimljenom video porukom. U tom su trenutku svi nazočni u dvorani bili na nogama. Potom je uslijedio potpourri njegovih hitova u izvedbi Gorana Karana, Giuliana, Gibonnija, Petra Graše i Mladena Badovinca kojima su se pridružili brojni uzvanici Porina kao i više tisuća posjetitelja u gledalištu. Ostala dva Porina za životno djelo dobili su: naša slavna pijanistica, Pavica Gvozdić i Jakša Fiamengo. Svoj je kratki govor pri uručivanju nagrade Jakša završio riječima: "Držala vas glazba!"

Na kraju ove dodjele možemo kazati da je jubilarno, 25-to izdanje hrvatske glazbene nagrade Porin opravdalo epitet glazbeno - scenskog spektakla koji je osmislio redatelj priredbe, zagrebački redatelj Mario Kovač uz pomoć scenografa Miroslava Hrga. Bilo je lijepo još jednom vidjeti prvog voditelja Porina, nekadašnjeg voditelja Hrvatske televizije, Olivera Mlakara. Premda je već odavno u mirovini, Oliver je Mlakar dobio ovacije publike u Spaladium areni. Povezujući njegovo ime sa imenom Olivera Dragojevića, voditelji Hrvatske televizije - Duško Ćurlić i Danijela Trbović kazali su: "Važno je zvati se Oliver!"

Četvrta je dodjela nagrada Porin u Splitu pokazala da je Split možda idealno mjesto za stalno održavanje ove ceremonije. Dodatni je adut sjajna Spaladium arena koja svojom vanjštinom za sada zasigurno ne oduševljava, ali njene kvalitete u samoj dvorani nameću je kao potencijalni najbolji i najveći televizijski studio u Hrvatskoj. Idealan za brojne slične glazbene projekte. I sam gradonačelnik Splita, Andro Krstulović Opara, koji je otvorio ceremoniju u Areni istaknuo je uoči Porina kako je želja da se Split pretvori u centar kreativne industrije, ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe. A glazba je jedan od najznačajnijih sastavnih dijelova te industrije. Nadajmo se da ćemo dodjelu Porina gledati i dogodine u splitskoj Spaladium areni. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.