Hrvatski radio

Radio Split

Mimmo Paladino izlaže u tri galerije

06.06.2017.

12:01

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kulturna ustanova Galerija KULA, Galerija umjetnina i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u Splitu zajednički organiziraju izložbu slika, crteža i kipova suvremenog talijanskog umjetnika Mimma Paladina koja će biti otvorena u Akademijinoj palači Milesi u utorak, 6. lipnja 2017. u 20 sati.

Kustos izložbe je Flavio Arensi, na otvorenju će govoriti akademik Tonko Maroević i Branko Franceshi, a moći će se pogledati u sve tri galerije do 7. srpnja 2017.

Evo što o izložbi i programu galerije Kula kaže Duje Mrduljaš.

O izložbi

Nastavljajući se na prošlogodišnji pothvat organizacije trodijelne izložbe velikog portugalskog umjetnika Julião Sarmenta, po poticaju i uz organizacijsko vodstvo Galerije Kula, tri splitske kulturne institucije objedinile su snage i sredstva da domaćoj publici po prvi put predstave djela Mimma Paladina. Riječ je o umjetniku koji se zbog utjecaja na stvaralačku paradigmu smatra jednim od klasika suvremene umjetnosti, a zbog tema i motiva koje je svojim opusom na velika vrata vratio unutar obzora vizualnih umjetnosti, i nastavljačem klasične ideje o uzvišenosti umjetničkog objekta i zanata. Mimma Paladina, uz rad drugih talijanskih umjetnika kao što su Sandro Chia, Francesco Clemente, Enzo Cucchi i Nicola de Maria, smatraju središnjom figurom Transavangarde. Pokret kojeg je imenovao i promovirao teoretičar Achille Bonito Oliva, svoju je stvaralačku strategiju zasnivao na figuraciji, simbolizmu i oslanjanju na bogatu baštinu globalne kulture, kao i na afirmaciji stvaralačkog hedonizma tradicionalnih likovnih disciplina. Pojava Transavangarde sedamdesetih godina prošlog stoljeća i njen brzi internacionalni uspjeh u trenutku prevlasti konceptualne umjetnosti,najavili su kraj modernističke ideje o linearnoj evoluciji stilova i avangardnih programa u radikalnom raskidu s prošlošću. Transavangarda je predstavljala prvi veliki povratak figurativnog slikarstva i skulpture koji će se u sljedećim dekadama ciklički ponavljati, a danas upravo svjedočimo njihovom ponovnom snažnom usponu. Na našem području utjecaj Transavangarde manifestirao se u značajnim slikarskim tendencijama osamdesetih godina objedinjenih sintagmom Nova slika. Velik uspjeh pokreta u našoj sredini ukazao je na njegovo intuitivno i dubinsko razumijevanje proizašlo iz kulturološke bliskosti i pripadnosti mediteranskom krugu kojeg dijelimo, unatoč recentnom povijesnom udaljavanju dviju jadranskih obala. I stoga je izložba Mimma Paladina od izuzetnog kulturološkog značaja.

Branko Franceschi, ravnatelj Galerije umjetnina Split

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.