Hrvatski radio

Radio Split

Ministrica Obuljen-Koržinek vraća nacionalni status Splitskom ljetu

15.03.2017.

12:33

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u dvodnevnom je radnom posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji. Jučer je sa županom Zlatkom Ževrnjom, njegovim suradnicima te ravnateljima više kulturnih ustanova razgovarala o razvojnim projektima kojima će se zajednički natjecati za sredstva iz fondova EU.

Kultura nam je važna i županija godišnje ulaže 8 milijuna kuna u više stotina kulturnih programa – kazao je župan Zlatko Ževrnja, koji je posebno istaknuo dva ovogodišnja programa: revitalizaciju pustinje Blaca na Braču te objedinjavanje zbirke Franjevačkog samostana i Muzeja Cetinske krajine u Sinju.

Ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek podržala je sve kulturne projekte, založila se za ravnomjernije sudjelovanje građana u kulturnom životu cijele županije te je najavila da će kazališni festival Splitsko ljeto ponovno dobiti nacionalni status te da nema mjesta brizi o njegovu financiranju zbog privremenog proračuna grada Splita, jer je slično stanje primjerice i u Dubrovniku, gdje se ipak redovno pripremaju za Dubrovačke ljetne igre.

Ministrica Obuljen-Koržinek jučer je bila i u posjetu Solinu, gdje se upoznala s obnovom Šuplje crkve, akvedukta i izvora rijeke Jadro. U Solinu se kopanjem kanala za plinovod učestalo otkrivaju brojni arheološki nalazi iz antike, o kojima ravnatelj Konzervatorskog odjela u Splitu Radoslav Buižančić kaže da će svi nalazi biti predstavljeni na skoroj izložbi u Arheološkom muzeju u Splitu.

Ministrica kulture je danas posjetila više splitskih muzeja, te je razgovarala i o zaštiti starogradskog Agera, koji je upisan na UNESCO-vu listu svjetske spomeničke baštine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.