Hrvatski radio

Radio Split

Multimedijalna izložba u čast MALT-a

12.03.2019.

08:23

Autor: MV

Multimedijalna izložba u čast MALT-a

Multimedijalna izložba u čast MALT-a

Foto: - / -

U Makarskoj u petak 15. ožujka u dvorani Arte u 19 sati i Gradskoj galeriji Antun Gojak u 20 sati otvorenje je multimedijalnog događaja VRATA u čast svestrane makarske umjetnice Zlatice Rice, u organizaciji ''Dice Malta''.

Zlatica Rica, velika humanistica i kreativna djelatnica pokrenula je 90-tih udrugu MALT – makarska alternativa. Okupivši oko sebe veliki broj mladih ljudi, krenula je zajedno s njima tražiti svoje građansko mjesto u Makarskoj.

Mladi su tako u tim poratnim i depresivnim vremenima u ''dvoru'' umjetnika Zlatice i Nikole Rice dobili mjesto za susrete i projekciju vlastite imaginacije i kreacije, a vremenom im se broj povećavao i oni su od promatrača postajali aktivni sudionici neke nove perspektive svog djelovanja.

Takva je sredina kao pozitivni uzročno-posljedični rezultat imala kontinuirane sadržaje iz ''vlastite proizvodnje'', a MALT je mladima otkrio čudesnu moć stvaranja. Tako su izniknuli performansi u fomi modnih revija koji su poslije prerastali u multimedijske projkte, interaktivne intervencije u prostoru i sl.

Stvoren je specifičan izričaj kojim je MALT u svojim nastupima postao prepoznatljiv i ostao u pamćenju, a članovi su spontano s vremenom postali MALT-ovci.

Interaktivni multimedijalni događaj „VRATA“ omogućuje svim sudionicima nekadašnjih Maltovih događanja da opet otvore vrata koja su povezivala sve aktere događanja nekadašnje Makarske alternativne kulturne scene. 

Ovom izložbom želja nam je pokazati kako je utjecaj Zlatice Rice i udruge Malt na svojstven način ostavio trag u samom identitetu svakog pojedinca koji je bio dio Malta - kažu organizatori.

Cilj ove izložbe je iz današnje perspektive vidjeti na koji način su tadašnje kulturne aktivnosti i događanja te poticanje kreativnosti kod mladih utjecali na pojedince koji su kroz udrugu Malt sudjelovali u stvaranju alternativne kulturne scene u Makarskoj.

 Audiovizualni performans Marta Fakuch: Lina Rica, Lina Sabari, Gašper Letonja, Žiga Palčar, Marek Fakuč, Dvorana Arte, 19h

Službeno otvorenje multimedijalne izložbe "Vrata": Gradska Galerija Antun Gojak, 20h.

Koncert: Dymond, Lil Gucci, Lucca, 21:30h Dvorana Arte.

After party: dj Zoran Spajić, Caffe bar Cheers, 22 h.

Organizatori : Dica Malta u partnerstvu s Udrugom Sunce Makarska.

Pokrovitelji: Grad Makarska, Gradska Galerija Antun Gojak, Turistička zajednica grada Makarska.

Trajanje izložbe: 15. – 22. 03. 2019.

Izložba je otvorena radnim danima: 9-12 h i 18-20 h i subotom: 9-12h.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.