Hrvatski radio

Radio Split

Nemecov Leksikon književnih likova

29.10.2020.

10:40

Autor: Mladen Vuković

Nemecov Leksikon književnih likova

Nemecov Leksikon književnih likova

Foto: - / -

Zagrebačka nakladnička kuća Ljevak objavila je zanimljiv priručnik - Leksikon likova iz hrvatske književnosti iz pera profesora kroatistike Krešimira Nemeca koji obuhvaća stotinjak reprezentativnih likova iz hrvatske književnosti. To su glavni likovi iz prozne, dramske i epske lektire,

od Marulićeve Judite do danas. U kratkim crtama Krešimir Nemec daje opsežan opis lika, određuje njegove tipološke značajke te analizira funkcije u strukturi radnje/zapleta. U razradi likova autor polazi od Forsterove podjele likova na plošne i zaokružene i potom razrađuje njihov nastanak i razvoj u hrvatskoj književnosti. Posebno su podrobno obrađeni arhetipski likovi, poput primjerice Dore Krupićeve kao primjera kućnog anđela odnosno progonjene nevinosti, a obrađeni su i likovi nastali na temelju biblijske predaje (Judita) ili povijesnih predložaka (Osman). Posebno pozorno analiziraju se i antologijski likovi iz hrvatske književnosti.

To je prvi leksikon književnih likova u nas. Neke zapadne književnosti imaju slična djela, kao što je Dictionary of Literary Characters (2011.) Michaela D. Sollarsa, koji na 2500 stranica obuhvaća čak 40.000 književnih likova iz svjetske književnosti od Sofoklove Antigone do likova nastalih u romanima i novelama početkom 21. stoljeća. 

Evo šo je u razgovoru s Mladenom Vukovićem o tom jedinstvenom Lekskonu kazao autor prof. dr. sc. Krešimir Nemec:

Krešimir Nemec

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.