Hrvatski radio

Radio Split

Nevenka Nekić dobitnica Plakete "Dobrojutro more" 2018

09.08.2018.

12:55

Autor: Mladen Vuković

Đuro Vidmarović, Nevenka Nekić i Darijo Radović

Đuro Vidmarović, Nevenka Nekić i Darijo Radović

Foto: - / -

U Gornjoj Podstrani, u godini kada se obilježava 90. obljetnica rođenja Josipa Bepa Pupačića, održani su 22. pjesnički susreti "Dobrojutro more". Predstavljen je zbornik pjesama sa stihovima 16 autora koji su kazivali svoje pjesme,

 a u Čitovnici je otvorena 74. skupna izložba slika šest članica Likovne udruge "ANTE KAŠTELANČIĆ" iz Podstrane.

Na kraju programa predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović govorio je o književnom djelu Nevenke Nekić, kojoj je povelju "Dobrojutro more" uručio predsjednik podstranske Matice hrvatske Darijo Radović.

Nevenka Nekić objavila je 41 knjigu pjesama, proze, književne kritike i ogleda, često je pisala i o kulturnoj baštini Dalmacije, a posebno je zapažena po romanima o blaženom Alojziju Stepincu, francuskom branitelju u Domovinskom ratu Jeanu-Michelu Nicolieru i drugim mučenicima iz našeg obrambenog rata.

Zahvaljujući na Povelji "Dobrojutro more", laureatkinja je kazala da uz Povelju "Andrija Buvina" koju je dobila na Danima kršćanske kulture u Splitu, riječ o njezinim najdražim nagradama.

Tom je prigodom Nevenka Nekić pročitala tekst o kulturnoj baštini slavne Poljičke Republike, pa poslušajmo taj duhovni putopis kroz prostor i vrijeme Poljica:

Sudionici pjesničkih susreta

Sudionici pjesničkih susreta

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.