Hrvatski radio

Radio Split

Nikoli Listešu još 4 nagrade na festivalima karikatura

19.11.2021.

21:04

Autor: Mladen Vuković

Prvonagrađena karikature

Prvonagrađena karikature

Foto: - / -

Nikola Listeš iz Kaštel Sućurca nastavlja ubirati nagrade na festivalima humora u svijet. Tako su u proteklih tjedan dana na njegovu elektronsku adresu stigle čestitke stručnih žirija triju festivala humora o osvajanju četiriju nagrada, među njima dvije prve.

Na Festivalu karikatura u Braili u Rumunjskoj osvojio je Zlatnu medalju za humoristički crtež s motivom Olimpijskih igara.

Prvom nagradom ovjenčan je na festivalu Estonskog muzeja humora u Estoniji temom klimatskih tehnologija. 
 
Iz Turske su stigle čak dvije nagrade. Na Festivalu karikatura na Sveučilištu Kütahya Dumluponar na temu "Korak protiv nasilja nad ženama" dobio je drugu nagradu (crtež žene u kuhinji) te specijalno priznanje (crtež žena u tramvaju).
 
Ljetos je Listešu posvećen 44. broj našeg uglednog strip časopisa Kvadrat. Krajem lipnja imao je u Galeriji Gradskoga kulturnog središta u Metkoviću samostalnu izložbu karikatura s temom koronavirusa, a na 23. Balkanskoj Smotri Stripa u Leskovcu u Srbiji dodijeljena mu je nagrada "Mioderag Veličković Mivel" za satirični strip. 
 
Listeš je ove 2021. godine ukupno dobio devet nagrada i priznanja na festivalima humora, osim spomenutih zemalja, prizananja su stigla i iz Koreje, Belgije, Portugala te još jedna iz Rumunjske. Pet puta je osvajao godišnju nagradu Oskarika za najuspješnijeg karikaturista Društva karikaturista Hrvatske.
 
Na osnovi zbroja svih nagrada tijekom godine, Društvo karikaturista Hrvatske dodjeljuje svojim članovima nagradu Oskarika za promicanje hrvatskog humora u zemlji i svijetu, a Nikola Listeš ih je do sada osvojio ukupno pet.
 
 
 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.