Hrvatski radio

Radio Split

9. Dani legende o Miljenku i Dobrili

27.07.2022.

10:55

Autor: TZ grada Kaštela, HRT

Plakat priredbe

Plakat priredbe

Foto: TZ grada Kaštela / TZ grada Kaštela

Turistička zajednica grada Kaštela i Grad Kaštela priređuje devete Dane legende o Miljenku i Dobrili pod sloganom "Kaštela - grad ljubavi i zaljubljenih" s bogatim programom od 27. srpnja do 12. kolovoza 2022.

9. DANI LEGENDE O MILJENKU I DOBRILI 2022.

KAŠTELA – GRAD LJUBAVI I ZALJUBLJENIH

Poštovani,

Pozivamo Vas 27.07.2022. u 10 h u kaštel Rušinac (Kaštel Lukšić) na predstavljanje programa manifestacije “Legenda o Miljenku i Dobrili” i prezentacije dodatnih turističkih atrakcija inspiriranih kaštelanskom legendom.

Verona ima Romea i Juliju, a Kaštela Miljenka i Dobrilu, romantičnu legendu o nesretnoj ljubavi dvoje mladih plemića iz 17. stoljeća koja je opisana još 1833. u romanu trogirskog književnika Marka pl. Kažotića i od tada do danas pobuđuje zanimanje hrvatskih, ali i svjetskih književnika, skladatelja, glazbenika i brojnih drugih umjetnika i stoga ova istinita tragična ljubavna priča koja se prema predaji 1690. godine dogodila u Kaštel Lukšiću, svrstava grad Kaštela u svjetske destinacije koje su poznate po povijesnim zaljubljenim parovima i romantici te s pravom može ponijeti naziv “Kaštela – grad ljubavi i zaljubljenih”, grad Miljenka i Dobrile.

U godini kada Kaštel Lukšić obilježava 540. obljetnicu postanka, bogatim programom kroz manifestaciju “Legenda o Miljenku i Dobrili” predstavit će se i kulturno-povijesna baština te lokaliteti gdje su živjele plemićke obitelji Vitturi s kćerkom Dobrilom i Rušinić (Rosani) sa sinom Miljenkom: kaštel obitelji Rušinić (Rosani) iz 1482. i crkva sv. Ivana Krstitelja u kojoj su sahranjeni Miljenko i Dobrila, kaštel Vitturi iz 1487. i stara crkva Uznesenja blažene Djevice Marije iz 1530. u kojoj su vjenčani Miljenko i Dobrila.

Na autentičnim lokalitetima koji i danas svjedoče ovoj legendi još od 1953. godine uprizoruje se predstava “Legenda o Miljenku i Dobrili” te se održava niz programa posvećenih ljubavi u spomen na ovaj mladi kaštelanski par, a kontinuirano već desetak godina od 2012. u organizaciji Turističke zajednice i grada Kaštela uprizorenjem legende, koncertima najljepših ljubavnih pjesama, projekcijom ljubavnih filmova pod zvjezdanim nebom, koncertima najljepših ženskih vokala koji se održavaju Dobrili u čast, čitajući najljepše ljubavne stihove te brojnim drugim manifestacijama ljubavne tematike Kaštela stvaraju novi turistički brend i pozicioniraju se kao grad ljubavi i grad zaljubljenih.

Program:

2. 8. 2022., 21 h: “Legenda o Miljenku i Dobrili” – Ana Rucner, glumačka družina, Novi park Kaštel Lukšić

8. i 9. 8. 21 h: “Romantika pod zvijezdama” – projekcija ljubavnih filmova, kaštel Rušinac

10. 8. 2022. 21 h: “Arsenov feral” – glazbeno-poetska večer HNK Šibenik – kaštel Rušinac

12. 8. 2022. 21 h: “Dobriline glazbene večeri” – Amira Medunjanin, Novi park Kaštel Lukšić

Dodatne turističke atrakcije:

27. 7. 2022. 10 h: Promocija novih “photo-spot” lokacija i skulpture “Srce” kipara Mislava Katalinića

02.-12. 8. 2022. 18-21 h: razgledavanje crkve sv. Ivana Krstitelja u kojoj se nalazi grob Miljenka i Dobrile

02.-12. 8. 2022. 20 h: Storytelling - turistički obilazak po Kaštel Lukšiću uz licencirane vodiče

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.