Hrvatski radio

Radio Split

Noć muzeja otvara vrata novih sudionika

27.01.2017.

07:52

Autor: Mirjana Maroević, Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovog petka, 27. siječnja 2017. godine u više od stotinu hrvatskih gradova i mjesta održava se 12. Noć muzeja, kada se od 18 do 24 sata besplatno mogu vidjeti stalne i prigodne izložbe, uz glazbene programe.

U programu sudjeluju muzeji i ustanove koje prikupljaju i čuvaju materijalnu i nematerijalnu kulturnu i povijesnu baštinu.
 
Dvanaestu Noć muzeja u Hrvatskoj obilježit će tema glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo.
Evo što o programima u Splitu kažu pročelnik za kulturu grada Splita Siniša Kuko i zamjenik gradonačelnika Goran Kovačević:
 
 
Solin
 
Prvi put u našoj županiji u Noć muzeja uključuje se i Dom kulture Solin. Bogat program Javne ustanove u kulturi Zvonimir počinje predstavljanjem kulturnoga doprinosa najmlađih u gradu na Jadru, izložbom i predstavljanjem dvaju projekata - u 18 sati »Kao košuta« - izložba replike antičkog mozaika i crteža učenika OŠ Vjekoslav Parać, zatim predstavljanje projekta »Plavo-zeleni biseri Solina« učenika OŠ Lovre Katić. Program se nastavlja u 19 sati projekcijom dokumentarnoga filma Bogdana Žižića »Po ruševinama stare Salone« te u 20 sati glazbeno-scenskim recitalom »Praštanje« u kojemu igraju: Robert Kurbaša, Marijan Grbavac, Stefan Kokoškov, Ratomir Kliškić, Pavle Kolarov i dr., a zaključit će se glazbenim nastupom Meri Cetinić u 21 sat.
 

Omiš

I Festival dalmatinskih klapa Omiš uključuje se u program izložbom 50 godina Festivala dalmatinskih klapa OmišU novootvorenom izložbenom prostoru na adresi Petra Preradovića 6, u Omišu, u 18h, očekuje Vas prigodna izložba fotografija, ugodna ćakula sa živućim akterima Festivala uz predstavljanje monografije "50 godina FDK Omiš", neizostavna klapska pisma te povratak u prošla vremena projekcijom starih snimki omiškog Festivala.

 

Kaštela

U Muzeju Grada Kaštela će tako zainteresirani imati priliku pogledati izložbe „Velikan hrvatske glazbe Boris Papandopulo – kaštelanski intermezzo“, „Usamljeni divovi – kamena svjedočanstva“, „Skladatelj fra Bernandin Sokol“ i izložbu „25 godina Arheološkog odjela Muzeja Grada Kaštela“.
Kao i svake godine, u program se uključuje i Gradska knjižnica Kaštela s prigodnom izložbom knjiga „Glazbeni velikani“, radionicom „Šareni klaviri“ i druženjem uz igru naših starih – trlju.
Za djecu će biti pripremljene predstave i igrokazi, a bit će održan i koncert „Dilatum Jazz Projecta“.
Posjetiteljima će biti omogućeno besplatno razgledavanje stalnog postava Muzeja, a muzejske publikacije i suveniri prodavati će se po promotivnim cijenama.

PROGRAM:

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić (I,D)
18:00 do 01:00  izložba Velikan hrvatske glazbe Boris Papandopulo – kaštelanski intermezzo
19:00 do 20:00 predstave KUD-a Karol Woytila Brod i Glazbeni mozaik
20:30 do 01:00 izložba Usamljeni divovi – kamena svjedočanstva
21:30 do 23:00 koncert Dilatum Jazz Projecta

Nadbiskupski kaštel – Kaštel Sućurac
18:00 do 21:30 izložba Skladatelj fra Bernardin Sokol
18:00 do 21:30 izložba 25. godina Arheološkog odjela MGK
20:00 do 21:00 šaljivi glazbeni kviz i igrokaz SAU Putalj

Odjel GKK U Kaštel Lukšiću
18:00 do 21:30 izložba knjiga Glazbeni velikani
18:00 do 21:30 radionica Šareni klaviri
18:00 do 21:30 Trlja - igra naših starih

 

Trogir
 
Muzej grada Trogira ostvario je suradnju s Glazbenom školom Josipa Hatzea DO Trogir čiji će učenici svirati u prostorima Muzeja grada Trogira - i to u onima u kojima se do sada nije sviralo! Mladi će glazbenici zasvirati i na otvaranju zanimljive arheološke izložbe "Nek´ ti je zemlja laka?" u 20 sati, a zajedno ćemo se i zabaviti uz lutriju (za djecu!) i tombolu (u 21 sat za odrasle). 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.