Hrvatski radio

Radio Split

Bogati program za 17. Noć muzeja u Kaštelama

26.01.2022.

10:21

Autor: HRT Radio Split

Slika Dražena Pejkovića

Slika Dražena Pejkovića

Foto: Dražen Pejković / Dražen Pejković

Muzej grada Kaštela pripremio je zanimljiv program za 17. Noć muzeja koja se ove godine priređuje pod geslom MUZEJI - IZMEĐU STVARNOG I DIGITALNOG, u petak 28. siječnja 2022.

Program:

Dražen Pejković POSTGENESIS / 3A - otvorenje izložbe u 18.30 h

       Muzej grada Kaštela, kaštel Vitturi - Kaštel Lukšić

Studinova izložba 1921. - 2021. – virtualno vodstvo

Biranj - utvrda i svetište na Kozjaku – virtualno vodstvo

Prezentacija filma Ostrog (projekt VALUE)

Ivo i Katarina – Kaštelanski razgovori pod Kozjakom – virtualno predstavljanje knjige Ivana Petra Careva

Prosijecanje Gaja u Kaštel Sućurcu 1974. godine – virtualna izložba fotografija

Kambelovska ljubavna priča Mihovil Cambi i njegova Karmela – predstavljanje projekta Pedagoškog odjela Muzeja grada Kaštela na platformi za muzejsku pedagogiju MUZEA

18.30 otvorenje izložbe DRAŽEN PEJKOVIĆ  POSTGENESIS / 3A

            Muzej grada Kaštela, kaštel Vitturi – Kaštel Lukšić

Ciklusom POSTGENESIS Dražen  Pejković  predstavlja  radove koji se stilski i tehnički nadovezuju na dio radova nekih od prethodnih cjelina iz ciklusa "Genesis“. Autor oslobođen referencija, ne isključujući  figurativne refleksije, svjedoči o većoj slobodi osobne umjetničke imaginacije. Skulpture prije svega prizivaju procesualnost, tihu dramatičnost, mistiku, atmosferičnost i gotovo hipnotičku vizualnu harmoniju…

Referirajući se na recentne  radove autor,  ističe  koncepcijsku okosnicu koju čine tri česta pojma u povijesnoumjetničkom leksiku: arhitektoničnost, asocijativnost i apstrakcija, koje sažima u nazivu izložbe - 3A. Je li ta skorašnja promjena, odustajanje od promišljanja o temama koje ionako ostaju bez idealnog odgovora, kao i od pitanja svrhe koja ne isključuju tjeskobu i neizvjesnost, posebice i na neobičan način izražene upravo u aktualnom  razdoblju globalne pandemije, ili odaziv kreativnosti usprkos njima?  Kod Pejkovića  to je očigledno optimistična  potvrda ovog  drugog, svjedočeći je  predanim, strpljivim, metodičnim i plodnim radom da bi namirio sve  svoje profesionalne i kreativne interese i namisli. 

Mirela Vujević Duvnjak,  muzejska savjetnica, Muzej grada Kaštela - odlomak iz kataloga izložbe

Studinova izložba 1921. – 2021. – djelomična rekonstrukcija izložbe iz 1921.

– virtualno vodstvo: Mirela Vujević Duvnjak (MGK)

Studinova izložba, otvorena 1921. u Splitu sadržavala je 28 skulptura: 22 pune plastike, 6 reljefa te 23 fotografije kojima je predstavljen 21 rad. Na aktualnoj izložbi izloženo je 9 skulptura, 30 fotografija, originalni katalog i 19 panoa s tekstom i fotografijama skulptura. Od 50 skulptura predstavljenih 1921. detektirano je i prezentirano 38 a 12 ih je za sada ostalo nepoznato.

Biranj - utvrda i svetište na Kozjaku

– virtualno vodstvo po izložbi: dr. sc. Tonći Burić i Ivan Šuta (MGK)

Izložbom „Biranj – utvrda i svetište na Kozjaku“ prikazuju se rezultati dugogodišnjih arheoloških istraživanja na lokalitetu. Izložba je podijeljena na nekoliko cjelina koje obrađuju lokalitet od početaka korištenja položaja prije više od 6000 godine do 2. svjetskog rata. Ovdje se nalazila neolitička ograda, prapovijesna gradina, kasnoantička utvrda i svetište.

Prezentacija filma o Ostrogu (projekt VALUE)

 – projekcija

U okviru EU projekta VALUE snimljen je dokumentarni film o lokalitetu i aktivnostima koje su se odvijale u okviru projekta. Aktivnosti su obuhvaćale uređenje pristupnog puta, konzervaciju ostataka bedema, arheološka istraživanja i arheološku školu u kojoj su sudjelovali studenti Odsjeka za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Uz djelatnike Muzeja grada Kaštela, u radovima su sudjelovali i djelatnici Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika iz Splita.

Ivo i Katarina – Kaštelanski razgovori pod Kozjakom

– virtualno predstavljanje knjige Ivana Petra Careva

Muzej grada Kaštela i Društvo za očuvanje kulturne baštine Kaštela – Bijaći  pozivaju vas na online predstavljanje knjige „IVO I KATARINA -  Kaštelanski razgovori pod Kozjakom“ autora Ivana Petra Careva (1880. – 1957.).

Sudjeluju: Ivan Carev, autor popratnih tekstova, uloga Ive; Lucija Carev, prerađivačica tekstova, uloga Katarine; Sanja Acalija, autorica popratnih tekstova, moderatorica; Patrik Grgurić montaža.

Knjiga je autobiografsko štivo pisano u obliku dijaloga supružnika iz Kaštel Gomilice, Ive i Katarine (zapravo samog autora Ivana i njegove supruge Nediljke), koji šetajući uhodanim stazama brda Kozjak i šetnicama uzduž morske obale razgovaraju i prepričavaju razne događaje iz prošlosti. Bilješke njihovog razgovora datirane su od 1952. do 1955. godine i pisane u šest svezaka.

Ivan Carev, težak po zanimanju, samouki je pisac i kroničar događaja i običaja, jedan je od značajnijih pripovjedača i kroničara prve polovice XX. stoljeća u Kaštelima. Uzor mu je bio djed Ivan Carev koji je sakupljao, prepričavao i među prvima bilježio priče i legende. Za ove, do danas sačuvane zapise kroničara Petra i Ivana Careva, možemo reći da su većinom nastali iz narodne predaje, odnosno usmene književnosti. Iz današnje perspektive gledano tematiku ovih rukopisa smatramo dijelom nacionalnog kulturnog blaga u sklopu mikropovijesnog istraživanja svakodnevnice jedne lokalne urbane sredine kao što su kaštelanska naselja.

Zahvaljujući obitelji većina njegove rukopisne građe nalazi u Dokumentarnoj zbirci Kulturno-povijesnog odjela Muzeja grada Kaštela. Tiskom knjige ostvarena je velika želja Petra Ivana Careva za publiciranjem svojih dijela koja je i zapisana u ovoj Knjizi XVII., u dijalogu Kaštelanina Ive i njegove supruge Katarine.

Knjigu su priredili Sanja Acalija i Ivan Carev.

Prosijecanje Gaja u Kaštel Sućurcu 1974. godine – virtualna izložba fotografija

Izložba je organizirana povodom 50. obljetnice osnivanja DVD-a „Mladost“ iz Kaštel Sućurca 10. listopada 1971. godine. Krajem 1973. godine Savjet mjesne zajednice donosi „Odluku o uzdužnom prokrčenju Gaja“ kao jednu od preventivnih mjera zaštite od požara. U prosijecanju, koje je započelo 12. siječnja 1974. godine, sudjelovali su brojni mještani i organizacije. Fotografije je sakupila Udruga „Podvorje“.

Izložbu je priredila kustosica Ada Danek.

Kambelovska ljubavna priča Mihovil Cambi i njegova Karmela

– predstavljanje projekta Pedagoškog odjela Muzeja grada Kaštela na platformi za muzejsku pedagogiju MUZEA

Projekt obuhvaća trojezičnu klasičnu i digitalnu slikovnicu, povijesnu fikciju „Kambelovska ljubavna priča - Mihovil Cambi i njegova Karmela“.

Bogato opremljenu klasičnu slikovnicu prate digitalna audio i audiovizualna animirana izdanja te tiskani promotivni i pedagoški materijali namijenjeni ranome učenju povijesti, umjetnosti, engleskog jezika, čakavskog narječja i vještini čitanja.

Radnja slikovnice smještena je u vrijeme izgradnje utvrda - kaštela i tadašnjih burnih povijesnih događaja u malom primorskom mjestu, današnjem Kaštel Kambelovcu, gdje su živjeli mladić Mihovil Cambi i djevojka Karmela koji unatoč svim nevoljama koje ih prate ostaju vjerni svojoj ljubavi.

Projekt je namijenjen djeci u dobi od 5 do 15 godina, a osmislio ga je Mario Klaić, muzejski pedagog savjetnik.

Evo što nam je rekao ravnatelj Muzeja grada Kaštela Ivan Šuta:


Ivan Šuta

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.