Hrvatski radio

Radio Split

Noć muzeja u Muzeju grada Kaštela

27.01.2021.

22:07

Autor: RS

Noć muzeja u Muzeju grada Kaštela

Noć muzeja u Muzeju grada Kaštela

Foto: - / -

Muzej grada Kaštela u ovogodišnjoj, 16. po redu Noći muzeja predstavit će publici u prostoru Muzeja u kaštelu Vitturi u Kaštel Lukšiću izložbe „Povismo i sukno – evo nas doma!", izložbu skulptura akademskog kipara

Vena Jerkovića te virtualnu izložbu „13 Noći muzeja Muzeja grada Kaštela 2009. – 2021.“.

U prostoru Muzeja u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu bit će postavljena izložba Arheološkog muzeja Zadar „Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar“.

Izložbe će se moći pratiti kroz virtualna vodstva na YouTube kanalu Muzeja grada Kaštela.

Virtualno vodstvo kroz izložbu „POVISMO I SUKNO – EVO NAS DOMA!“ /kaštel Vitturi

Izložba „POVISMO I SUKNO – EVO NAS DOMA!“ nadovezuje na izložbu „Povismo i sukno – kaštelansko tradicijsko ruho“, realiziranu 2015. godine kao rezultat višegodišnje suradnje Etnografskog muzeja Split i Muzeja grada Kaštela. Izložba je monografski prikaz tradicijskog odijevanja na prostoru Grada Kaštela, a prati je i virtualni prikaz. 

Autorice izložbe su Sanja Acalija (MGK) i Sanja Ivančić (EMS).

Virtualno vodstvo kroz izložbu Vena Jerkovića  / kaštel Vitturi

Kaštelanski kipar Veno Jerković predstavljen je u Muzeju grada Kaštela ciklusom skulptura od

reciklirane opeke nastalih između 2014. – 2020. Pronađene fragmente kipar prilagođava i vješto povezuje u cjeline bez vidljiva spoja u skulpture komornih dimenzija. Čistoća redukcije oblicima daje monumentalnost a blagi prijelazi i nepravilnosti arhaičnu toplinu. 

Autorica izložbe je Mirela Duvnjak Vujević.

 

18.00 – 23.00

Virtualna izložba „13 Noći muzeja Muzeja grada Kaštela  2009. – 2021.“ / kaštel Vitturi

Izložba „13 Noći muzeja Muzeja grada Kaštela“ virtualna je šetnja fototekom Muzeja kroz izložbe, pedagoške radionice, predavanja te druženja uz koncerte, predstave, igre…   održane tijekom Noći muzeja u Muzeju grada Kaštela od 2009. do 2021. godine.

Virtualno vodstvo kroz izložbu „Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus  Arheološkog muzeja Zadar“ / Muzej grada Kaštela - Kaštel Sućurac

Izložba Arheološkog muzeja Zadar predstavlja ribarski alat i tehnike ribolova koji su se koristili u razdoblju antike i koji se u biti i nisu puno promijenili sve do modernog doba (štap s uzicom i udicom, harpun i osti, mreže, utezi i plovci, vrše i dr.). Posjetitelji će se upoznati s mitologijom i raznim prikazima božanstava vezanima uz more. 

Autorica izložbe je Dušanka Romanović (AMZD).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.