Hrvatski radio

Radio Split

Obilježavanje 50 godina Crvenog Peristila

11.01.2018.

10:41

Autor: Miranda Hrabar

Obilježavanje 50 godina Crvenog Peristila

Obilježavanje 50 godina Crvenog Peristila

Foto: - / -

Proteklo je pola stoljeća od akcije "Crveni Peristil" kada je osmero studenata sa 40 kg crvene boje 11. siječnja 1968. obojilo taj splitski trg i time ga do danas uvrstili među ikonički performans avangardne likovne umjetnosti u Hrvatskoj i šire.

Taj događaj je tada nazvan vandalizmom te je ubrzo boja očišćena, a ove godine dva dana će se govoriti o odjecima tog čina koji je bio prvo interveniranje u javni gradski prostor, s odlikama subkulture i hipi doba studentskog pokreta.

Organizator obilježavanja 50 godina Crvenog Peristil je umjetnik Petar Grimani, po želji Slavena Sumića, jednoga od sudionika akcije.

Program počinje u srijedu 11. siječnja u 18 sati na mjestima na kojima su se okupljali sudionici akcije, u kavani Lvxor gdje će se održati okrugli stol na temu značenja i utjecaja te umjetničke akcije, a na kojemu će uz Grimanija sudjelovati i Igor Grubić, autor Crvenog Peristila, te teoretičarke i povjesničarke umjetnosti Suzana Marjanić i Ana Peraica. Voditelj okruglog stola bit će ravnatelj Galerije umjetnina Split Branko Franceschi.

Nakon toga u 20 sati u Kinoteci Zlatna vrata prikazat će se 97-minutni film Želimira Žilnika "Rani radovi 1969.".

U četvrtak, u 18 sati u kavani Lvxor održat će se razgovor sa Slavenom Sumićem i Jakšom Fiamengom, a moderator će biti Zlatko Gall. Za to će vrijeme, od 18 do 23 sata, na Peristilu biti izvedena svjetlosna instalacija.

Naglaske s tribina poslušajmo u reportažnom zapisu Mirande Hrabar:

 

Peristil 11. 1. 2018

Peristil 11. 1. 2018

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.