Hrvatski radio

Radio Split

Obilježen Dan materinskog jezika u Splitu

21.02.2017.

18:40

Autor: MV

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na poticaj UNESCO-a 21. veljače se od 2000. obilježava kao Međunarodni dan materinskog jezika, s ciljem promicanja učenja materinskog jezika, njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti, kako bi se spriječilo odumiranje malih jezika.

Tako i Udruga za promicanje zavičajne baštine Slivno već nekoliko godina obilježava ovaj dan kako bi se sačuvala ta nematerijalna, duhovna baština i "slatka rodna ikavica" kojom se govorilo dok su se koristili predmeti, odjeća i oruđa koja su izložena u etno-zbirci u Mrkonjića u Slivnu. Prošle je godine u tom muzeju održan i stručno-znanstveni skup te je u nakladi imotskog ogranka Matice hrvatske objavljen zbornik radova "Zavičajna jezikoslovna baština, Jezikidentiteska odrednica", u kojemu o značaju, uključenosti u kurikulum, osobitostima i sudbini zavičajne imotske ikavice pišu dr. don Mladen Parlov, dr. don Alojzije Čondrić, dr. don Ivan Bodrožić, dr. Ilija Protuđer, dr. Vedrana Šuvar, Ivica Šušić, Dragica Zeljko-Selak, Mladen Vuković i dr. Anđelko Mrkonjić, predsjednik udruge Slivno, iz čijeg rada je u proteklih 14 godina je tiskano šest zbornika radova o kulturnoj baštini Zabiokovlja i održivom turističkom razvoju. U ovom šestom jezikoslovnom zborniku objavljeni su i prigodni stihovi narodnog guslara Mate Buljubašića te Ivana Talaje. Na Dan materinskog jezika Zbornik su u punoj galeriji Dominikanskog samostana na splitskom pazaru predstavili urednik dr. don Mladen Parlov, recenzent dr. Ivan Pavić i naš istaknuti čakavski pjesnik i jezikoslovac dr. Joško Božanić.

Predstavljanje zbornika najavljuju prof. dr. Anđelko Mrkonjić i prof. dr. don Mladen Parlov. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.